Kom op, D66. Kom op, Kasmi. Ga verbinden!

13 April 2018, 19:42 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Said Kasmi won in het voorjaar van 2017 de interne lijsttrekkersverkiezingen van D66 in Rotterdam met zijn belofte tot verbinden. In de verkiezingscampagne deed Kasmi echter het tegenovergestelde en sloot hij onder druk van Pechtold een samenwerking met Leefbaar uit. De onderhandelingen in Rotterdam bevinden zich daardoor nu in een impasse.

Voegt Kasmi daad bij woord en doet hij wat politici ook van alle Rotterdammers vragen: met elkaar samenleven ondanks verschillen van mening? Anders kunnen zijn eigen politieke wonden straks weleens het enige zijn wat hij nog te verbinden heeft.

Bij de interne lijsttrekkersverkiezingen van D66 won Said Kasmi glansrijk van zijn rivalen. Een knappe prestatie omdat hij als buitenstaander ook de toenmalige fractievoorzitter versloeg. Als zittende fractievoorzitter heb je meestal toch een ‘premiersbonus’.

Het geeft aan hoe groot het draagvlak onder D66-leden was. Kasmi gaf te kennen voor een meer linkse koers te staan. Dat raakte een gevoelige snaar bij veel D66-ers die moeite hadden met de samenwerking met Leefbaar en het rechtse geluid vanuit de toenmalige fractie.

Maar bovenal wist Kasmi veel leden achter zich te krijgen door zich neer te zetten als ‘verbinder’. Dat deed hij zelf ook letterlijk in zijn persoonlijke campagne. Hij dronk sloten koffie met leden, gaf ze persoonlijke aandacht en wist zo hun sympathie en stem te veroveren. Maar zijn boodschap over verbinding betrof ook de stad. In zijn ogen hadden politici de opdracht om te verbinden in plaats van te polariseren. Kortom, met Kasmi als aanvoerder zou D66 een meer links geluid laten horen, maar zou de partij ook voor meer samenwerking gaan.

De verbindingsbelofte waarmee Kasmi de harten van de D66-leden heeft veroverd, krijgt echter pas écht waarde als hij daad bij woord voegt. De onderhandelingen zitten nu in een impasse. De VVD weigert Leefbaar los te laten en vooralsnog houden D66, PvdA en GroenLinks ook elkaars hand vast.

D66 sloot als enige van deze drie partijen tijdens de campagne een samenwerking met Leefbaar uit vanwege hun alliantie met Forum voor Democratie. Die uitsluiting – dat zult u inmiddels begrijpen – kwam echter niet uit de koker van Kasmi. Uitsluiten is immers het tegenovergestelde van verbinden. De uitsluiting werd ingegeven door D66-leider Pechtold.

Kasmi wil verbinden, kan verbinden, maar mag het niet.
Dus zeg ik, Kasmi, practise what you preach: doe het wel. Ga verbinden!

Laat aan de stad zien dat je het meent en dat het D66 lukt, onder jouw aanvoering, politieke partijen te laten doen wat deze stad in jouw ogen zo nodig heeft: mét elkaar leven en niet tegenóver elkaar. Het voorkomt dat meer dan 50.000 Rotterdammers die Leefbaar stemden zich buitengesloten voelen. Het voorkomt ook dat de VVD met de rug tegen de muur wordt gezet om Leefbaar los te laten en daar een rechts pakket van maatregelen voor terugeist waar Leefbaar z’n handen bij af zou likken. Dat lijkt me niet goed voor je meer linkse koers. En het voorkomt dat PvdA en GroenLinks in stadsbelang dat gebaar naar Leefbaar straks wél maken en dat het enige wat D66 dan resteert om te verbinden de eigen politieke wonden zijn.

Maar het laat bovenal aan de stad zien dat er politici zijn die hun eigen belang opzijschuiven en aan de stad het goede voorbeeld geven door, ondanks de sterke verschillen van mening op onderdelen, toch met elkaar samen te werken. Is dat immers niet wat van alle Rotterdammers wordt gevraagd? Dus, kom op, D66. Verbinden!


Jos Verveen is sociaal ondernemer en aanvoerder van Stadsinitiatief Rotterdam, een a-politieke partij die politici scherp houdt en oplossingen aandraagt.