Na Duncan gaat Rotterdam voor goud!

8 July 2019, 14:07 uur
Columns
mainImage

Is het lang geleden, wat is het lang geleden.

Dat was 1975, dat jaartal en het nummer Ding-a-Dong staat vele Nederlanders nog in het geheugen gegrift. Toen wonnen wij het Eurovisie Songfestival en ging Den Haag in 1976 het evenement organiseren.

Jarenlang hebben we dicht in de buurt gezeten van het succes en met Douwe Bob in 2015 dachten we echt een goede kans te maken. Dankzij de motie van de Rotterdamse VVD Meer Rotterdam in Europa stond de evenementenkaravaan al in de startblokken. Helaas, tot dit jaar.

Onze bijna Rotterdamse Ducan Laurence pakt het goud! Hij wint het Eurovisie Songfestival en daarmee wint Nederland een plekje in de internationale evenementenarena voor 2020. Meteen vanaf dat moment waren wij hier in Rotterdam wakker! Eén minuut na de winst lagen onze schriftelijke vragen al bij het college op de mat, want wat een kans ligt er opeens voor onze deur.

Wat een fantastische kans om het Eurovisie Songfestival 2020 naar onze mooie stad te halen. Want laten we heel eerlijk zijn. Er is toch slechts één stad, die echt het visitekaartje van ons land kan zijn. Eén stad die met meer dan 170 nationaliteiten, met recht de meest internationale stad van Nederland is. Eén stad die goed is in het organiseren van grote internationale evenementen zoals de Marathon Rotterdam, het CHIO, het North Sea Jazz, het internationale filmfestival.

Dat is en blijft onze geweldige maasstad; Rotterdam!

Wij hebben alles in huis om internationaal in de spotlights te staan en onze allure, innovatieve karakter en rauwe havendynamiek aan de wereld te laten zien. Hier komt alles samen. Het is een rol op ons Rotterdamse lijf geschreven.

Lange termijn investering

Alleen we hebben slechts één kans dit goed te doen! Volle kracht vooruit of is er nog een klein voorbehoud te maken? Want zoals met elke wedstrijd zijn er kapers op de kust. Wie maakt het beste bidbook, wie doet het beste bod en overtuigt de selectiecommissie?

Juist dat beste bod, dat is nog best uitdagend. Alles is een blackbox. Je weet niet wat de rest doet, alleen wat we zelf in huis hebben. Is dat voldoende? Overtuigt dat onze gemeenteraad en onze Rotterdammers?

Ik denk van wel. Het is een unieke kans, die vraagt om een speciale aanpak. Zie het als een lange termijn investering in Rotterdam. Een investering, die zich absoluut terug gaat betalen.

Het Eurovisie songfestival verbroedert, brengt mensen samen en verbindt culturen. Met ruim 40 landen is dit evenement bij uitstek een smeltkroes van culturen. Het inspireert mensen te zijn wie ze willen zijn. Juist in een stad als Rotterdam is daar ruimte voor. We zeggen niet voor niets; Relax! Dit is Rotterdam.

Het maakt mensen blij én trots. Trots op ons land en ook trots op onze stad. De stad die van ver moest komen en nu in de schijnwerpers staat van de internationale pers. Dat gaat nu en in de toekomst meer toeristen brengen naar Rotterdam. Zij willen zelf meemaken wat deze wereldstad te bieden heeft.

Economische component

Daarnaast speelt ook de economische component een belangrijke rol. Juist het binnenhalen van zo’n internationaal festival biedt kansen voor al onze Rotterdamse bedrijven, hotels, culturele instellingen, horeca én voor onze Rotterdammers zelf! Het levert tijdelijke banen op, brengt geld in het laatje voor de middenstand, brengt reuring in de horeca en hotels. Niet alleen tijdens het Eurovisie Songfestival, ook de jaren daarna.

Tot slot heeft ook de Provincie Zuid-Holland haar steun en zelfs financiële steun toegezegd. Net als Den Haag, die zich heeft teruggetrokken uit de procedure. Daarnaast is ook Dordrecht fan van Rotterdam. Het is natuurlijk fantastisch om warme en het liefste financiële steun te krijgen vanuit de regio. Zij kunnen uiteindelijk, als Rotterdam de winnende stad is, een mooie en cruciale rol spelen in het verplichte culturele programma. De steden om ons heen hebben veel moois te bieden in aanvulling op Rotterdam. Een win-win als je elkaar nu al versterkt.

Het is in mijn ogen simpel. Veel Rotterdammers staan te trappelen om hier samen een geweldig feest van te maken. Den Haag doet niet mee, dus er komt in ieder geval geen herhaling van 1976. Het is nu een kwestie van alle registers open en deze kans volledig pakken. Wij kunnen gewoon historie schrijven. Na Duncan gaat Rotterdam voor het goud!