Slopen is weer taboe. Moet nu heten: stedelijke vernieuwing

15 June 2024, 21:38 uur
Columns
mainImage

Vroeger gebruikte de gemeente nooit het woord sloop. Leek een taboe op te rusten. In stukken van gemeente en woningcorporaties over welke woningen tegen de vlakte moesten, ging het vrijwel altijd over herstructurering. Klonk minder verontrustend en een stuk vriendelijker dan sloop.

Na de Tweebosbuurt kwam daar verandering in. Zelfs toenmalig wethouder Kurvers bezigde het S-woord in openbare bijeenkomsten. Herstructurering kregen politici nauwelijks meer over hun lippen. En werd in gewichtige woonbeleidnota’s van het gemeentebestuur gewoon sloop genoemd. 

Er is zelfs een paar jaar sprake van geweest dat de bouwwethouder een gedetailleerd sloopoverzicht publiceerde. Daarin stond waar, wanneer en in welke mate corporaties woningen wilden gaan slopen. 

Met het maken van die transparante sloopoverzichten is de gemeente alweer een tijdje gestopt. Bij gebrek aan belangstelling van de gemeenteraad. Er verschenen er slechts twee. 

Als het gaat om sloop heeft de Rotterdamse gemeenteraad andere interesses. De raad verklaarde het S-woord onlangs officieel weer tot taboe. Komt door een bijna raadsbreed gedragen amendement. Het amendement heeft ervoor gezorgd dat - in beleidsdocument ‘Koers op Zuid 2040’ - sloop moet worden vervangen door stedelijke vernieuwing

Van het bericht in Dagblad010 van afgelopen donderdag dat Havensteder 64 appartementen sloopt in de Molièrebuurt moet de kop dus worden veranderd. 

De nieuwe, verbeterde (?) kop gaat, conform dat door de Partij voor de Dieren bedachte amendement, luiden: “Havensteder vernieuwt 64 appartementen in de Molièrebuurt stedelijk”.

Qua duidelijkheid geen vooruitgang. 

Het verbannen van het S-woord zal het voor de bewoners van voor sloop in aanmerking komende focuswijken op Zuid een stuk lastiger maken om snel in de gaten te krijgen wat er met hun woning gebeurt. Met dank aan de gemeenteraad.

Leve de stedelijke vernieuwing!