Dagblad010 | Weer een vruchteloos potje woonvisiën 

Weer een vruchteloos potje woonvisiën 

mainImage

Het was donderdag weer woonvisiën geblazen in de Rotterdamse gemeenteraad. Dit keer naar aanleiding van een ‘actualiteit’. Professor Peter Boelhouwer had op de tv gezegd, dat er eigenlijk veel minder sociale woningen in Rotterdam staan dan de gemeente beweert. De professor heeft daarin weliswaar gelijk, maar echt nieuws is het niet. 

Voor gemeenteraadslid Stephan van Baarle van Denk was de tv-uitzending echter schokkend genoeg om weer eens een potje te gaan woonvisiën. Een heus debat tot gevolg hebbend. In het ‘theater’ aan de Coolsingel 40. Onder leiding van burgemeester Aboutaleb. 

En ja hoor. Het was wederom even saai als vruchteloos. Of, hetgeen wat vriendelijker klinkt, even gezellig als komisch. 

De ‘les’ van het debat - er volgen er nog meer! - is het volgende: Koopwoningen tot 140.000 euro en nieuwbouwwoningen zelfs tot 220.000 euro blijven tot de sociale woningvoorraad behoren in Rotterdam. (Geldt ook voor huurwoningen onder de 720 euro van zowel corporaties als andere huisjesmelkers).

Iemand die zo’n 30.000 euro verdient, kan voor 140.000 euro hypotheek krijgen. 

Voor dat bedrag hebt u de keus - kijk maar op Funda - uit dertien te koop staande, matig onderhouden appartementen, gelegen in de slechtere wijken, vloeroppervlakte pakweg 55 vierkante meter. Koopt u zo’n woning, dan bent u de trotse eigenaar van een sociale woning. Bent u even een bofkont! Het CDA, zo bleek in het raadsdebat, gunt het u van harte. Andere rechtse partijen ook. Reuze tof. 

Iets lastiger is het voor mensen die 22.000 euro verdienen. Dat is het gemiddelde inkomen van huurders van alle sociale woningen - bijna 70 procent van de voorraad, volgens de gemeente. Zij kunnen krap een ton lenen. 

Voor dat geld is de keus beperkter. Er staat, om precies te zijn, eentje van te koop. In de Ridderspoorstraat 46 c in Bloemhof. Oh ja, vergeet de notariskosten van zo’n acht mille niet. Kijk even op Funda om te zien hoe geweldig sociaal deze sinds 2 maart aangeboden woning is. En u zult begrijpen dat het gebep in de gemeenteraad weer behoorlijk vruchteloos was. 

Om een lang verhaal kort te maken, De uitslag van het potje woonvisiën. Opnieuw een overwinning voor wethouder Kurvers, die altijd kan rekenen op de steun van CDA, VVD, D’66, PvdA en GroenLinks. Kleine dissonant was dat Leefbaar Rotterdam zich wat afzijdig hield.