Aantrekkingskracht van Rotterdam op investeerders in het bedrijfsleven

22 May 2025, 00:02 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De stad Rotterdam is van oudsher een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers. Het is immers de grootste havenstad van Europa en alleen al daarom houden investeerders uit binnen- en buitenland de ogen graag op de maasstad gevestigd. Niet alleen om er zelf een bedrijf te beginnen, maar ook voor het overnemen van een bestaand bedrijf. Op het gebied van M&A (Mergers & Acquisitions (M&A), ofwel het samenvoegen of geheel overnemen van bedrijven) is Nederland sowieso voor investeerders een aantrekkelijk zoekgebied. De vele mogelijkheden die Rotterdam en omgeving te bieden hebben, maken juist deze regio nog interessanter.
 
Diverse sectoren
Bedrijfsovernames komen in veel sectoren voor. Soms zijn ze dermate opzienbarend, dat ze het nieuws halen. We zagen dat internationaal al bij de overnames door grote ICT-bedrijven. Overigens is dat nog altijd de sector die door investeerders als favoriet wordt beschouwd. Niet zo vreemd, want dergelijke bedrijven zijn hun tijd vaak ver vooruit en realiseren continu nieuwe innovaties waarmee goed geld valt te verdienen. Denk maar aan de ontwikkelingen op het gebied van blockchain en cryptovaluta. Ook in de bouwsector en de gezondheidszorg komen overnames en samenvoegingen van bedrijven vaak voor.

Plaatselijke voorbeelden
Soms gaat zo’n bedrijfsovername vrijwel geruisloos en merk je er als buitenstaander vrijwel niets van. Een enkele keer besteden de media aandacht aan een overname, zoals die van de autoterminal in de Rotterdamse Brittanniëhaven door C.RO Ports. Maar dan heb je het ook wel over een terminal met een capaciteit van 35.000 auto’s, bepaald geen kleinigheid. Van recenter datum is de overname van het Rotterdamse bedrijf Jedlix door het Britse Kraken Technologies. In 2024 verwisselde dat bedrijf, gespecialiseerd in laadoplossingen voor elektrische voertuigen, van eigenaar.

Redenen voor verkoop
Er zijn diverse redenen voor ondernemers om tot verkoop van hun bedrijf over te gaan. Wat je tegenwoordig vaak ziet, is dat jonge ondernemers een nieuw bedrijf beginnen, daar in een relatief kort tijdsbestek een succes van weten te maken en vervolgens hun bedrijf verkopen. Als je een fantastisch idee hebt en je gaat voortvarend te werk, kun je op die manier goed geld verdienen. Vooral wanneer je grote investeerders ervan weet te overtuigen dat voor jouw bedrijf een gouden toekomst is weggelegd. Vaak beginnen deze ondernemers vervolgens weer een ander bedrijf, dat ze wellicht later ook weer met een flinke winst kunnen verkopen.

Focus op de kerntaken
De laatste jaren zie je ook steeds vaker het verschijnsel ‘carve out’ opduiken: grote bedrijven komen tot de conclusie dat zij zich beter op de kerntaken kunnen focussen en besluiten om bedrijfsonderdelen die daar niet direct aan te relateren zijn, af te stoten. Op die manier voorkomen ze dat te veel geld en aandacht naar minder belangrijke zaken gaat. Er is meestal wel een collega-ondernemer die belangstelling heeft voor het betreffende bedrijfsonderdeel en zo niet, dan zijn er vaak wel investeerders te vinden, de zogenoemde Private Equity-bedrijven. Dat zijn geldschieters die een bedrijf geheel of gedeeltelijk overnemen met de bedoeling om het te verbeteren en vervolgens met winst door te verkopen.

Alternatieve financieringsbron
De traditionele banken houden steeds vaker de hand op de knip, omdat ze hun risico’s zo veel mogelijk willen inperken. Dat wil zeggen dat het voor ondernemers geleidelijk wat moeilijker is geworden om investeringsbudget te kunnen krijgen. Men moest op zoek naar alternatieve financieringsbronnen en daar hebben de Private Equity-bedrijven goed van kunnen profiteren. Wie een paar stappen vooruit kan denken, is heer en meester in het zakenleven en kan, met de deskundige hulp van professionals, veel baat hebben bij een bedrijfsovername: toeslaan op het juiste moment.