Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd om klachten slimme deurbel

23 February 2024, 09:24 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich "heel erg zorgen" over het toenemende aantal privacyklachten over slimme deurbellen. In 2023 kreeg de AP 1050 meldingen van burgers die dachten dat een particuliere camera zoals een slimme deurbel in de buurt meer filmde dan is toegestaan, een jaar eerder ging het nog om 800 meldingen. Dat bevestigt een woordvoerster van de toezichthouder na berichtgeving van de Volkskrant.

Ze gaat ervan uit dat steeds meer mensen zich ergeren aan de particuliere camera's als slimme deurbellen omdat er steeds meer van zijn. Volgens marktonderzoeker Multiscope hingen er in Nederland in 2023 1,2 miljoen deurbellen met camera, tegenover 640.000 in 2021. "Mensen voelen zich bespied als ze over straat lopen", aldus de zegsvrouw.

Het is niet toegestaan dat de slimme deurbel de openbare ruimten filmt of bezittingen van anderen, legt de woordvoerster uit. Als het vermoeden bestaat dat de camera meer filmt dan toegestaan, dan stappen bezorgde burgers naar de toezichthouder, maar die heeft niet de capaciteit om in alle gevallen te handhaven. "Bij de meeste meldingen kunnen mensen er onderling uitkomen, bijvoorbeeld door de camera anders in te stellen zodat die wel aan de eisen voldoet", aldus de zegsvrouw. Soms stuurt de AP een brief om de regels nogmaals toe te lichten. In het uiterste geval kunnen mensen naar de rechter stappen.
 

 


Door: ANP