Bruins Slot: opkomst en anders tellen oorzaken trage uitslagen

17 March 2023, 20:53 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben dit jaar uitzonderlijk lang op zich laten wachten. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) ligt dat aan een combinatie van factoren: de hoge opkomst, een aangescherpte manier van stemmen tellen en de gecombineerde verkiezingen voor provincies en waterschappen. De minister gaat het telproces wel evalueren "om te kijken of er misschien ook andere factoren van invloed zijn geweest", zei Bruins Slot na afloop van de ministerraad.

Het telproces is sinds deze verkiezingen veranderd. "Het moet nog zorgvuldiger dan voorheen, omdat bij geringe telverschillen herteld moet worden. Dat maakt dat tellers het tellen nog zorgvuldiger moeten doen dan anders. Dat kost ook tijd", zegt Bruins Slot. De minister wil vooral van gemeenten en vrijwilligers horen "waar zij tegenaan zijn gelopen en wat daarvan van belang is".

Pas in de loop van vrijdag waren de laatste gemeenten in staat hun uitslagen door te geven. Omdat het tellen van stemmen zo moeizaam ging, stuurde het ministerie van BZK midden in de verkiezingsnacht een mail naar gemeenten met instructies als zij het tellen van de stemmen tijdelijk wilden staken.

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen is uitgekomen op 57,5 procent, hoger dan de 56,2 procent van vier jaar geleden, blijkt uit een prognose van ANP. De voorlopige opkomst voor de waterschapsverkiezingen is 53,7 procent, meldde de Unie van Waterschappen vrijdagmiddag. Dat is ook hoger dan de 51,3 procent van vier jaar geleden.


Door: ANP