Fiscus begint na pauze met invorderen 1 miljard aan schulden

31 March 2022, 19:43 uur
Landelijk
mainImage

Ruim 1 miljoen burgers krijgen de komende tijd bericht van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst dat de inning van hun openstaande toeslagenschulden wordt hervat, meldt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen). De inning is de afgelopen tijd opgeschort wegens de coronacrisis. De desbetreffende mensen hebben gezamenlijk een openstaande schuld van meer dan 1 miljard euro. Vanaf april worden betrokkenen hierover stap voor stap geïnformeerd.

Het gaat om burgers die al niet meer reageerden op betalingsherinneringen en mensen die in de afgelopen jaren zijn gestopt met het terugbetalen van toeslagen, ook als ze bijvoorbeeld een betalingsregeling hadden. Alleen betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen zijn stopgezet. De afgelopen tijd zijn deze mensen er niet van op de hoogte gebracht dat hun schulden niet worden ingevorderd. Mogelijk schrikken ze dus als ze bericht krijgen, geeft het kabinet toe. De Vries denkt "dat veel burgers niet meer verwachten dat er nog een openstaande invordering is".

Vorderingen vinden plaats als mensen te veel aan toeslagen voorgeschoten kregen. In 2020 werd het invorderen eerst enkele maanden stopgezet wegens de coronacrisis. In december 2020 vroeg de Kamer het invorderen te stoppen. Omdat nu bijna geen coronaregels meer gelden, wordt het invorderen hervat. De timing is opmerkelijk, juist nu het kabinet minima compenseert voor de hoge prijzen. Maar volgens De Vries is het belangrijk dat dit weer begint, om te voorkomen "dat betalingsachterstanden verder oplopen".

Ze geeft toe dat het een "behoorlijke impact" kan hebben op het leven van mensen. Zij "die dit nodig hebben" krijgen een "ruime betalingsregeling" aangeboden. Specifiek voor mensen met een kleine portemonnee wordt een persoonlijke betalingsregeling voorgesteld.

Allereerst worden de inningen uitgevoerd bij mensen met alleen recente vorderingen, "omdat bij hen de kans op betaalproblemen het kleinst is". Dit is de grootste groep: 775.000 burgers kregen op zijn vroegst in 2020 een brief over de openstaande schuld. Een groep van 165.000 burgers kent invorderingen die stammen uit 2017, 2018 en 2019. "Hierbij zijn voor de coronapandemie reeds invorderingsmaatregelen getroffen." De Vries laat nog onderzoeken hoe de Belastingdienst het beste kan omgaan met de laatste groep met vorderingen uit 2016 of daarvoor.

De bewindsvrouw benadrukt dat tussen december en februari al 7.500 burgers zijn gebeld die eerder een persoonlijke betalingsregeling hadden. Mensen met een hoge vordering worden de komende tijd ook nog opgebeld voordat ze een brief krijgen. Reguliere invordering wordt in het najaar weer hervat, meldt De Vries.


Door: ANP