Meer vrouwen in Provinciale Staten en waterschappen

27 March 2023, 14:12 uur
Landelijk
mainImage
Gemeente Ridderkerk

In de nieuw verkozen Provinciale Staten is vier op de tien leden vrouw. Vóór de stembusgang van 15 maart was dit nog een op de drie. Dat meldt Stichting Stem op een Vrouw op basis van een eigen telling. Volgens de organisatie waren voorkeursstemmen belangrijk bij deze stijging. 33 vrouwen stonden namelijk op een 'onverkiesbare' plek op de lijst, maar werden door voorkeursstemmen alsnog verkozen.

Ondanks de toename zijn vrouwen in geen enkele provincie in de meerderheid. In Noord-Holland (47 procent), Utrecht (45 procent) en Drenthe (44 procent) is het aandeel vrouwen in de Provinciale Staten na de recente verkiezingen het hoogst. Het landelijk gemiddelde ligt op 40 procent; Noord-Brabant (34,5 procent) en Zeeland (31 procent) staan onderaan de lijst.

Het aandeel vrouwen in het algemeen bestuur van de 21 waterschappen is met 34 procent hoger dan ooit, concludeert Stem op een Vrouw. Vóór de verkiezingen werd 28 procent van de plekken gevuld door een vrouw. In het waterschap Drents Overijsselse Delta - een gebied dat zich uitstrekt van Assen tot Deventer - zijn vrouwelijke bestuurders na de verkiezingen in de meerderheid.

Volgens Stem op een Vrouw zijn over het hele politieke spectrum vrouwen via voorkeursstemmen verkozen. Van VVD tot Partij voor de Dieren, van BBB tot GroenLinks en van Volt tot JA21. De organisatie schrijft echter dat vrouwen "door verschillende barrières gemiddeld korter politiek actief zijn en vaker uitvallen dan mannelijke collega’s". Directeur Devika Partiman: "Er moet de komende jaren gewerkt worden aan een meer inclusieve cultuur in de politiek. Alleen zo blijven de vrouwen die nu massaal (extra) verkozen zijn ook daadwerkelijk politiek actief."


Door: ANP