Dagblad010 | OM vindt het speculeren over namen in Mallorca-zaak kwalijk
mainImage

OM vindt het speculeren over namen in Mallorca-zaak kwalijk

29 juli 2021, 16:25 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland noemt het kwalijk dat namen van mogelijke daders van de mishandeling op Mallorca op internet en sociale media rondgaan. De mishandeling kostte een 27-jarige man uit Waddinxveen het leven, maar het OM onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

"Het is nergens goed voor, het is alleen maar schadelijk", zegt de woordvoerster over de speculaties. "Je kunt tot verkeerde conclusies komen. Het is extra werk. Het kost ons allemaal tijd." Het zou zelfs voor bedreigingen kunnen zorgen, zegt de zegsvrouw, wat ertoe zou kunnen leiden dat beveiliging moet worden ingezet.

Eerder donderdag reageerde het Openbaar Ministerie Midden-Nederland nog op een speculatie, door een bericht op Twitter te plaatsen: "Officier van justitie Franken is niet de moeder van iemand in de Mallorca-zaak." Als een gebruiker vraagt: "Op geen enkele manier verbonden aan deze jongeren?", reageert het OM: "Niet als familie en niet als zaaksofficier."

"Het OM vindt het buitengewoon kwalijk dat op internet wilde en onjuiste verhalen rondgaan waarin wordt beweerd dat de moeder van een van de verdachten officier van justitie is", schrijft het OM in een reactie op de commotie op hun website. "Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden."

"Op www.geenstijl.nl is een lijst met namen van de vermeende dadergroep gepubliceerd. Het OM betreurt dat. Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende. De kans is groot dat dit tot verkeerde conclusies leidt en dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen."

Ook wijst het OM op mogelijke strafvermindering door de "digitale heksenjacht". "Een ieder die meedoet aan deze digitale heksenjacht moet zich ook goed realiseren dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen."

Daarbij wordt ook benadrukt dat mensen die hieraan deelnemen zichzelf in de problemen kunnen brengen, als je op internet oproept tot het aanpakken van de vermeende daders. "Het OM houdt dat goed in de gaten en bij strafbare feiten, zoals bedreiging of opruiing, zal worden ingegrepen", schrijft het OM.

Dertien Nederlandse jongeren gingen woensdagochtend 14 juli voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groep van vijf mensen raakte hierdoor gewond, onder wie de 27-jarige man uit Waddinxveen, die later overleed door het hersenletsel dat hij had opgelopen.

Het OM zegt geen uitspraken over het onderzoek te kunnen doen. "We zijn nog bezig met het vertalen van alle stukken. Dan kunnen we ook pas tot verdenkingen komen." Het duurt allemaal wat langer dan anders, zegt de woordvoerder. Dat komt doordat het OM eerst heeft moeten wachten op alle informatie uit Spanje en ook het vertalen kost enige tijd. Het OM verwacht dat dit zo'n een tot twee weken duurt.

Volgens Spaanse media heeft de lokale politie acht verdachten geïdentificeerd. Het zou gaan om jongens tussen de 18 en 20 jaar, uit Hilversum en Bussum. Het OM wil daar niets over zeggen.


Door: ANP