Wettelijk gezien is het uitvoeren van een RI&E, een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, verplicht voor de meeste bedrijven. Uitsluitend zzp’ers met een bedrijf waarin niet meer dan veertig uur per week gewerkt wordt, hoeven geen RI&E uit te voeren. Wel dienen zij een gezondheidschecklist in te vullen. Zie een RI&E niet uitsluitend als wettelijke verplichting voor ondernemers. Als bedrijf kun je zelf ook baat hebben bij deze inventarisatie en evaluatie. In dit artikel lees je er meer over.
Wat is een risico inventarisatie en evaluatie, vind meer informatie op RIE-Specialist. Deze partij helpt organisaties bij het uitvoeren van een RI&E. Ook nadien kun je baat hebben bij een dergelijk bedrijf. Ze helpen bijvoorbeeld ook met de implementatie van maatregelen die volgen op de uitkomsten van de RI&E.
Zo werkt een RI&E voor lokale ondernemers
Bedrijven in Rotterdam brengen met de RI&E in kaart welke risico’s werknemers lopen op het gebied van veiligheid en hun gezondheid. Dat is belangrijk, omdat het de taak van ondernemers is om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zo wordt niet alleen het risico op bedrijfsongevallen tot een minimum beperkt, maar neemt bijvoorbeeld ook het verzuim onder het personeel af. Niet voor niets geldt de verplichting tot de uitvoering van een RI&E voor bedrijven waarin meer dan veertig uur per week gewerkt wordt. Wanneer heb jij als ondernemer de RI&E uitgevoerd?
Het kan per branche verschillen hoe de RI&E er precies uitziet. Een RI&E specialist kan je hier meer over vertellen. Belangrijk is het voornamelijk, dat een branchespecifieke RI&E is goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. De RI&E is onderdeel van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet genoemd.
Voordelen van een periodieke RI&E binnen de organisatie
Zoals eerder aangehaald werd, biedt het periodiek uitvoeren van een RI&E voordelen voor ondernemers. Naast het feit dat ze hiermee voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op dit vlak. Door helder te hebben welke risico’s er spelen binnen de organisatie, kan heel doelgericht naar verbeteringen worden gezocht. De genomen maatregelen moeten de risico’s voor medewerkers minimaliseren of nog beter, wegnemen. Het verbetert het welzijn van medewerkers en zorgt voor meer werkplezier.
Daarbij komt het de continuïteit van het bedrijf ten goede, daar het ziekteverzuim afneemt. Zeker in de huidige tijd, waarin het bijzonder lastig is om nieuw (tijdelijk) personeel te vinden, kan het vervangen van een zieke medewerker ingewikkeld zijn. De impact ervan is groot, wanneer de taken van deze medewerker niet of pas veel later worden uitgevoerd.