Nederland trekt in totaal 100 miljoen euro uit voor een speciaal programma dat Afrikaanse landen helpt zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte en overstromingsrisico's. Premier Mark Rutte heeft dat bekendgemaakt op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. "Al dit geld moet gaan naar hen die het hardst worden geraakt door klimaatverandering", zei Rutte.
Nederland wil het budget voor klimaatfinanciering de komende jaren met de helft verhogen tot 1,8 miljard euro in 2025. Dat is zo afgesproken in de coalitie. De 100 miljoen die Rutte noemde is daar onderdeel van. Het programma is een samenwerking tussen de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en het Global Center on Adaptation (GCA), dat zijn drijvende hoofdkwartier in Rotterdam heeft. Met deze bijdrage is Nederland een van de belangrijkste donoren.
Rutte sprak in zijn toespraak begrip uit voor kwetsbare landen die "terecht bezorgd zijn" over de schade die zij lijden doordat het warmer wordt op aarde. Dat is "zeker de realiteit voor onze Afrikaanse vrienden en partners", zei hij. "Ik hoor jullie roep om solidariteit. Afrika staat in de frontlinie van een klimaatnoodtoestand die het niet heeft veroorzaakt." Rutte stond ook stil bij de voedselonzekerheid die daardoor ontstaat. Hij voegde eraan toe dat die situatie er nog slechter op is geworden door de Russische invasie van Oekraïne.
Ontwikkelingslanden hebben dit jaar hun zin gekregen over dat er wordt gesproken over "verlies en schade", zoals de kosten van klimaatgerelateerde rampen worden genoemd. Rutte noemde dat eerder op de dag wel een "heel gevoelige discussie".
De actie die de wereld tot nog toe heeft ondernomen om klimaatverandering te beperken tot onder de 1,5 graad, is volgens de premier "veel te weinig en veel te laat". Landen moeten "meer doen en snel de beloften die we hebben gedaan waarmaken", aldus Rutte.
Hij voegde eraan toe dat "Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt" en verwees naar het kabinetsdoel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 tot 60 procent te verminderen. "Dat wordt niet makkelijk en we hebben nog veel werk te verrichten", erkende hij.
Volgens doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn de huidige Nederlandse klimaatplannen goed voor maximaal 50 procent reductie. Als plannen uit het coalitieakkoord die nog niet concreet zijn uitgewerkt ook worden meegewogen, komt het PBL uit op maximaal 52 procent ten opzichte van 1990. Zit het echter tegen, dan vermindert de uitstoot met slechts 39 procent.
Door: ANP