Slim en veilig digitaal werken: zo pak je het aan

15 October 2024, 19:58 uur
Landelijk
mainImage

We werken steeds vaker op afstand of hybride. Of je nu thuiswerkt, in een café zit of zelfs in een andere stad aan de slag bent, digitaal werken biedt veel voordelen. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van veiligheid. Hieronder vind je tips om veilig én efficiënt digitaal te werken. 

De risico’s van openbare netwerken voor thuiswerkers

Een van de grootste valkuilen bij werken op afstand is het gebruik van openbare wifinetwerken. Je bent in een café, hotel of op een luchthaven en maakt snel even verbinding met de gratis wifi. Dat is handig, maar ook riskant.

Een veelgebruikte oplossing hiervoor is een VPN (Virtual Private Network). Hiermee wordt je internetverbinding beveiligd en kunnen derden niet zomaar meekijken. Voor wie vaak digitaal werkt, is dit geen overbodige luxe, maar een noodzaak. Diensten zoals CyberGhost VPN Nederland maken het eenvoudig om je online activiteit te beschermen, waar je ook bent.

Zo kun je zelfs werken vanuit de camper. Maar kun je dan geen openbare wifi gebruiken? Deze netwerken zijn vaak slecht beveiligd en kunnen gemakkelijk door kwaadwillenden worden gehackt. Zonder dat je het doorhebt, kunnen gevoelige gegevens zoals wachtwoorden of bedrijfsinformatie in de verkeerde handen vallen. Daarom is het verstandig om je netwerkverkeer te versleutelen.
Efficiënt en flexibel op afstand werken

Digitaal werken biedt alsnog meer voordelen dan nadelen. De helft van de Nederlanders werkt volgens recent onderzoek wel eens thuis. Het grootste voordeel is de flexibiliteit: je kunt werken waar en wanneer je wilt. Of je nu thuis aan je bureau zit of vanuit een lokale bibliotheek of een vakantiehuisje over de grens je werk doet, het maakt niet uit zolang je een goede internetverbinding hebt.
Dit zorgt ervoor dat je minder gebonden bent aan één locatie, wat weer meer vrijheid geeft in hoe je je werkdag indeelt. Bovendien sta je niet in de file, waarmee je tijd bespaart.

Thuiswerken is niet zonder valkuilen. Werken vanuit huis zorgt voor afleiding. De was moet nog gedaan worden, je krijgt een pakketje binnen, of de hond vraagt om aandacht. Om effectief digitaal te werken, is het daarom belangrijk om structuur aan te brengen in je dag. Kies een vaste werkplek waar je ongestoord kunt werken en plan pauzes in. Wil je graag remote werken? Vermeld het dan in je cv. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een goed cv-template te gebruiken zoals je kunt vinden bij Jobseeker of Sollicitatiebaas.

Veilig digitaal samenwerken 

Naast veilig internetten is ook het goed beveiligen van je data belangrijk. Denk hierbij aan het gebruiken van sterke wachtwoorden, maar ook aan veilige cloudopslag. Je wilt er zeker van zijn dat je bestanden goed beschermd zijn, vooral wanneer je met gevoelige informatie werkt. Maak regelmatig back-ups van je werk, zodat je altijd toegang hebt tot je gegevens, ook als er iets misgaat met je laptop. Kijk kritisch naar de tools die je gebruikt en kies voor platformen en software die bekendstaan om hun veiligheid.

Naast de technische aspecten van digitaal werken, is ook communicatie op afstand belangrijk. Het is soms lastig om digitaal dezelfde mate van verbondenheid met collega's te ervaren als wanneer je samen op kantoor werkt. Leg regelmatig contact, bijvoorbeeld via Zoom. Zo blijf je op de hoogte van het werken behoud je ook de sociale interactie met je collega's
 
Werken op afstand is niet voor iedereen
Digitaal werken lijkt online wel de norm te zijn, het perfecte plaatje dat we daar zien beïnvloedt zelfs ons welzijn. Hoewel het voor velen een verademing lijkt, past online werken niet bij iedere situatie. Sommige mensen hebben moeite met de verantwoordelijkheden en de risico's, het alleen werken en lunchen of met het bewaken van de digitale veiligheid. Wil je eraan werken dan kun je ervoor kiezen om je erin te verdiepen.
Ga je liever naar kantoor? Dan zijn er genoeg kantoorbanen waarbij hybride en op loc atie werken nog steeds gebruikelijk zijn. Overweeg je op afstand te werken? Ga eerst na of het bij jou en je omgeving past, voordat je stappen onderneemt.