mainImage

Sportclubs 'houden hart vast' en vrezen nieuwe lockdown

25 november 2021, 14:32 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Sportverenigingen in heel het land vrezen een nieuwe lockdown. Vooral de zaalsportclubs houden er rekening mee dat de activiteiten, opnieuw, tijdelijk worden stilgelegd. Voetbalclub Zeeburgia hoopt vooral dat - mochten de competities worden stilgelegd - er in ieder geval mag worden doorgetraind.

"Het is wel iets wat me zorgen baart en ik kijk met gemengde gevoelens uit naar de persconferentie van vrijdag", zegt Maarten Bokhoven, voorzitter van volleybalvereniging Huizen. "Ergens hou ik mijn hart vast als ik zie wat er allemaal gebeurt. En een verzwaring van de maatregelen, daar reken ik echt wel op."

Bokhoven zegt er begrip voor te hebben als de zaalsporten aan extra maatregelen worden onderworpen. "Wij zijn een binnensport en in dat opzicht leveren wij onze 'bijdrage' aan de oplopende cijfers. Het lijkt me niet ondenkbaar dat alles op slot gaat, al zou dat ontzettend jammer zijn."

De club van Bokhoven doet al meer dan verplicht is om het virus in te dammen. "Wij hebben onze kantine bewust gesloten, om mensen niet uit te nodigen of te faciliteren om te blijven. Ze keren na de activiteiten direct huiswaarts en bij de wedstrijden ontbreken de toeters en bellen. Alles is al gestript tot de kernactiviteit."

Ook bij Amsterdamse tafeltennisvereniging De Volewijckers houden ze rekening met het ergste scenario. "Persoonlijk hou ik rekening met een nieuwe lockdown", aldus voorzitter Casper van der Meer. "Vorig jaar was een heel vervelend jaar en ik hoop niet dat het net zo erg gaat worden. We hebben toen maanden niet kunnen spelen."

Clubs merken dat mensen niet zo terughoudend zijn als vorig jaar en de angst niet regeert. Van der Meer: "Bij mij leeft het gevoel dat mensen het een beetje gehad hebben met de coronamaatregelen."

Bij handbalvereniging DSS uit Heemskerk worden ook ingrijpende maatregelen verwacht. "Ik vrees er wel voor, maar hoop dat het niet waar is", aldus wedstrijdsecretaris Linda van Ooijen. "Ik hoop in ieder geval dat ze de kinderen laten sporten. Maar die wedstrijden onderling zijn ze ook snel zat, is mijn ervaring."

IJsclub Tilburg wacht in spanning af. "Als binnensporten moeten sluiten, houdt het voor ons op", zegt voorzitter Gerrit Jan Hop. Vorig jaar moest de baan in Tilburg sluiten, omdat die ondanks goede ventilatie als binnensportlocatie wordt gezien.

"Het zou heel jammer zijn", zegt Hop. "We hebben 700 leden, waarvan 143 kinderen en er zijn schaatslessen voor 1700 kinderen van basisscholen. "Wij zien dat na een seizoen leden ermee ophouden, maar in het lopende seizoen stijgt het ledenaantal weer. Als we nu weer moeten stoppen, overleeft de club dat op een gegeven moment niet meer."

Bij Zeeburgia uit Amsterdam hopen ze dat de competities door kunnen gaan, al vreest voorzitter Huub Wilbrink voor de vijf futsalteams. "We begrijpen dat de kantine wellicht moeten sluiten, al kost ons dat veel geld", zegt hij. Mochten de competities toch worden stilgelegd, dan hoopt hij dat er in ieder geval mag worden getraind en dat er onderling mag worden gevoetbald. "Als het stilleggen van de competities niet te lang duurt, is dat te overzien. Dan voetballen we in juni en juli toch door."

Wilbrink: "Waar ik bang voor ben, is dat we op langere termijn leden kwijtraken. Onze jeugdspelers willen graag prof worden, dus die blijven wel, maar we hebben naast de futsalteams nog 25 veldteams van senioren die voor de lol spelen. Daar vrees ik voor. Als mensen eenmaal stoppen, dan stoppen ze vaak helemaal met sporten. Ik maak me echt zorgen om het fysieke en mentale welzijn als er minder of helemaal niet gesport kan worden."


Door: ANP | Foto: Pixabay