Voor het eerst in vijftien jaar waren er vorig jaar minder bierbrouwerijen in Nederland dan het jaar ervoor. Ons land telt nu 740 brouwerijen, 40 minder dan begin 2024. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel kleinere brouwerijen zijn gestopt vanwege stijgende kosten, waardoor de bierproductie niet meer rendabel is.
In 2010 waren er 75 brouwerijen in Nederland, bijna tien keer minder dan nu. De groei zit voor het overgrote deel bij de kleine bierbrouwers. Tussen 2010 en dit jaar zijn er 380 brouwerijen bijgekomen die worden gerund door één persoon. Daarnaast kwamen er 160 brouwerijen bij onder leiding van twee personen en 75 bierbedrijven met drie tot vijf werkzame personen.
Tussen 2016 en 2022 is de omzet van de sector met slechts 8 procent gegroeid, ondanks de grote stijging van het aantal brouwerijen. In diezelfde periode stegen de bedrijfskosten veel harder, met 26 procent.
Kostenstijgingen oorzaak afname
Noord-Brabant heeft met 160 de meeste vestigingen van bierbrouwers. Daarna volgen Noord-Holland (145 brouwerijen), Zuid-Holland (110) en Gelderland (95). Flevoland, Groningen en Zeeland tellen de minste brouwerijen.
De afname van het aantal brouwers is voor Nederlandse Brouwers geen verrassing. Volgens de brancheclub telt Nederland per hoofd van de bevolking meer brouwerijen dan traditionele bierlanden als Duitsland en België. "Maar als brouwerijen moeten sluiten, omdat zij het financieel niet kunnen bolwerken door te hoge kosten en de sterk gestegen belastingen is dat heel triest. Dat is geen goede ontwikkeling", reageert de organisatie. Nederlandse Brouwers bevestigt dat vooral de kleine brouwerijen het moeilijk hebben.
Door: ANP