Dagblad010 | Branche: hulp om zeelieden thuis te krijgen
mainImage

Branche: hulp om zeelieden thuis te krijgen

15 april 2020, 15:22 uur
Mobiliteit

Overheden wereldwijd moeten repatriëringsvluchten toestaan voor zeelieden die door de coronacrisis niet naar huis kunnen. Daartoe roepen de internationale brancheorganisaties voor de luchtvaart (IATA) en scheepvaart (ICS) gezamenlijk op.

Maandelijks moeten ongeveer 100.000 bemanningsleden van koopvaardijschepen worden afgelost, vaak na maandenlange diensten op zee. Door de coronacrisis ligt dat evenwel al weken stil. Het welzijn van zeevarenden en de veiligheid op schepen zijn daardoor in het geding, aldus de belangenorganisaties.

ICS-topman Guy Platten vraagt om aandacht voor de "onbezongen helden" die meehelpen de wereldhandel en het transport van onder meer vitale medische goederen op gang te houden. "Wij werken samen met luchtvaartmaatschappijen om met oplossingen te komen."

Zo zouden overheden luchthavens kunnen aanwijzen waar zeelieden gebruik van kunnen maken als zij van of naar hun schip reizen. Ter plaatse zouden de geldende gezondheids- en immigratieprotocollen moeten worden aangepast, aldus IATA-baas Alexandre de Juniac.


Foto: ANP