Dagblad010 | 50Plus Rotterdam checkt ouderenactiviteiten na corona
mainImage

50Plus Rotterdam checkt ouderenactiviteiten na corona

13 oktober 2021, 18:32 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

De koffieochtenden in Huizen van de Wijk en seniorencomplexen zijn weer opgestart. Ook nieuwe Samen Eten-projecten in de Thuisplusflats. Inclusief bewegen en de aanpak Vitale Woongemeenschap. Nu corona zienderogen wordt overwonnen, herstarten in Rotterdam de oude initiatieven voor de ouderen waarop fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50Plus steeds op heeft aangedrongen.

‘’Er zijn ook weer goede ontwikkelingen op gebied van ouderensport. Met een zichtbare toename bij de nieuwe Oldstars walkings sports onder verenigingen en niet alleen bij voetbal. Er bestaat ook walking tafeltennis, walking hockey, walking handball en walking footbal. De uitbreiding van GoldenSports verloopt goed, er is hiervoor veel animo onder de 55+ers’’, laat de scheidende zorgwethouder Sven de Langen (donderdag neemt hij afscheid van Rotterdam bij de start van de gemeenteraad) op de valreep aan 50Plus weten.

Een terugblik leert verder dat er op 4 juni jl. een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds is geweest om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen. In totaal hebben 28 verschillende sport- en beweegaanbieders, verspreid over de stad, één of meerdere activiteiten hiervoor aangeboden. Verder zijn op 20 september jl. de Senior Games georganiseerd als samenwerking tussen Laurens, Dignus Vriend van Laurens en het Sportbedrijf.

De Rotterdamse fractie van 50Plus had aangedrongen op het herstel van de activiteiten omdat uit een inventarisatie van Plus online duidelijk naar voren was gekomen dat corona grote gaten heeft geslagen in het Nederlandse club- en verenigingsleven. Organisaties kregen te maken met ledenverlies en op verschillende plaatsen zijn hele zangkoren opgeheven, vooral koren met veel oudere leden.

Door het ledenverlies staan de activiteiten overigens nog steeds onder druk en komen organisaties in geldnood. Eenzaamheid onder ouderen was voor de coronacrisis al een groot probleem en dat is door de maatregelen om het Covid 19 virus te bestrijden alleen maar erger geworden.