6930 meldingen partnergeweld en kindermishandeling in Rotterdam

15 February 2023, 07:00 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam heeft niet stil gezeten in haar poging huiselijk geweld en kindermishandeling gesignaleerd te krijgen. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond kreeg in 2022 in totaal 8.591 adviesvragen en 6.930 meldingen binnen. Daarvan betrof ongeveer 20% van de adviezen en 40% van de meldingen partnergeweld.

Volgens onderzoek van Hart van Nederland1 vindt 1 op de 6 mannen onder de 50 jaar het acceptabel om geweld tegen vrouwen te gebruiken. Dat schokte de Rotterdamse VVD, die nu ook van zorgwethouder Buijt te horen heeft gekregen dat de genoemde aantallen de bekende gevallen van huiselijk geweld zijn. Want in werkelijkheid gaat het om grotere aantallen. Nog steeds zijn veel slachtoffers van huiselijk geweld niet in beeld. ‘’Onder andere door schaamte of afhankelijkheid durven slachtoffers niet altijd hulp te zoeken’’, aldus Buijt.

Rotterdam is al geruime tijd actief om geweld achter de voordeur tegen te gaan. In het verleden stond het bijvoorbeeld aan de wieg van de inmiddels nu wettelijk verplichte Meldcode huiselijk geweld en de Wet tijdelijk huisverbod. Meer recent is de realisatie van het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling (Filomena) een belangrijke Rotterdamse ontwikkeling, die ook landelijk wordt gevolgd.

In het kader van de activiteiten van ‘Stop geweld tegen vrouwen’ zijn het afgelopen jaar o.a. de Erasmusbrug, de Mevlana Moskee, de Laurenskerk en de Hofpleinfontein oranje gekleurd geweest om aandacht voor de problematiek te vragen. Ook is het programma Vrijheden ontwikkeld voor scholen en theaterinstellingen. Sinds de start zijn er ruim 400 voorstellingen gegeven, waar meer dan 10.000 leerlingen mee zijn bereikt.

In 2020 is de verbeterde aanpak (ex-)partners stalking is geïmplementeerd bij de verschillende partners. Dit betreft een integrale aanpak, waarin meerdere partners (o.a. Veilig Thuis, politie, Openbaar ministerie, Arosa, Slachtofferhulp en het Zorg- en Veiligheidshuis) een rol hebben. Gevolgd door de start van het loket Relatie (ouders en scheiding) met als doel complexe scheidingen te voorkomen. In de periode juni 2022 t/m januari 2023 zijn ruim 170 Rotterdammers bij dit loket binnengelopen met een hulpvraag.