Armoedewethouder tegen Denk: we doen wel aan vroegsignalering

17 May 2023, 06:00 uur
Politiek
mainImage

Ook Rotterdam ziet een daling van de gemiddelde schuldenlast bij Rotterdammers die bij de Kredietbank een minnelijke schuldregeling aanvragen. Dat kan komen door de verhoogde inzet op vroegsignalering, waarbij de gemeente weldegelijk samenwerkt met steeds meer partners.

‘’En zo bereiken ook steeds meer Rotterdammers een eerder stadium van schuldvorming’’, pareert armoedewethouder Yigit kritische vragen van zijn eigen Denk-raadslid Serkan Soytekin, die aanvankelijk de indruk wekte enigszins jaloers te zijn op de gemeente Utrecht waar in het kader van de nieuwe aanpak van de schuldenproblematiek de getroffen inwoners sneller en beter geholpen dan voorheen.

‘’De schulden van de Utrechters worden vaker gesignaleerd, terwijl het aantal inwoners dat een schuldregeling heeft gekregen de afgelopen vier jaar verdubbeld is. Daarmee is de schuld bij de start van een regeling gehalveerd ten opzichte van 2019’’, schreef Soytekin aan Yigit, die – uitgaande van zijn antwoord – de interne kritiek niet helemaal kon waarderen.

‘’Ook in Rotterdam werken we stress sensitief en hebben we aandacht voorde menselijke maat. Iedereen met financiële vraagstukken die na een intakegesprek bij het Expertiseteam Financiën gebruik wil maken van onze (schuld)dienstverlening krijgt een uniek ondersteuningsplan, toegesneden op wat nodig is om perspectief terug te brengen in de persoonlijke situatie. Vaak maakt een begeleidingstraject richting financiële redzaamheid onderdeel uit van zo’n ondersteuningsplan.’’

Rotterdam doet dit bijvoorbeeld middels het platform GoedGeven0l0. En ook gaat Yigit andere Rotterdamse werkgevers stimuleren aandacht te besteden aan hun werknemers met financiële problemen door middel van het onder de aandacht brengen van een Rotterdamse online toolkit. Bovendien werkt het Expertise Team Financiën en het Hulpteam Geldzaken (uitvoering vroegsignalering) nu al samen met grote Rotterdamse werkgevers zoals Hogeschool Rotterdam, Aafje en Pameijer ‘’om werknemers met financiële problemen beter te informeren en hulp en ondersteuning aan te bieden’’, aldus Yigit.