De beleidsnota Wateratlas staat politiek opnieuw in het middelpunt van de belangstelling en dat komt omdat het nauwelijks een nota is maar een opsomming van vergaande ingrepen in de deelgebieden aan de Nieuwe Maas. Vooral de toegepaste zonering is ingrijpend. Maar ook "het gesprek met de stad" ontbreekt. Symptomatisch voor de gebrekkigheid wordt deelgebied De Esch genoemd.
‘’Hoog tijd dat dit soort beleidsnota’s niet langer louter vanaf de burelen van Stadsontwikkeling en ingehuurde consultants wordt opgesteld, maar in samenspraak tussen gemeente, bewoners, ondernemers en opdrachtnemers van projecten in die deelgebieden. Met andere woorden: hoe komen we van gebrekkige naar gedegen participatie’’, zeggen de vertegenwoordigers van het Kennisnetwerk Impact & Platform Bewonersbelang bij Ruimtelijke Ordening.
‘’De kleine en in principe kansrijke wijk De Esch wordt belaagd door een coalitie van Ontwikkelaars, die door de wethouder en Stadsontwikkeling op de wijk zijn losgelaten. De gevolgen zullen desastreus zijn, gezien een door SO afgegeven beschrijving van de aanpak: “De ontwikkelplots kunnen mogelijk door aanzienlijke verdichting wel rendabel ontwikkeld worden, maar er zullen onvoldoende middelen uit voortvloeien om de benodigde kwalitatieve maatregelen in de omgeving mee te kunnen dekken.”
Volgens het bewonersbelang denkt bouwwethouder Zeegers ‘’als klap op de vuurpijl’’ dat er aan de voet van de Tympanonflat in de hoge ruimten onder de opritten nachthoreca gelegitimeerd kan worden. ‘’Het mag duidelijk zijn dat dit alles regelrecht in strijd is met de nu geldende Omgevingswet: deze is namelijk gericht op het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en niet alleen op een goede ruimtelijke ordening.’’
Het bewonersbelang wijst in dat verband op de in werking getreden Wet Natuurherstel waarin is bepaald dat tot 2030 geen groen mag verdwijnen uit verstedelijkt gebied en er vanaf die datum zelfs 5 % groen toegevoegd moet worden.
Oók in financieel opzicht constateert men voor de bewoners louter achteruitgang. ‘’Met het kostbare en risicovol project 3e stadsbrug en het financieel “ravijnjaar” 2026 in het verschiet, dreigt alles desastreus uit te pakken.’’