mainImage

BIJ1 blijft niet blij met Pernis (HvH en Rozenburg)

29 november 2022, 07:00 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De fractie van Rotterdam BIJ1 blijft – ook na het debat in de gemeenteraad - geschokt door de berichtgeving van de met gemeenschapsgeld betaalde intocht van sinterklaas in Pernis, Hoek van Holland en Rozenburg met toch zwarte pieten. Het gaat er raadslid Vlasblom om dat de afgesproken interventies dus kennelijk ontoereikend zijn en dat ze hierop vorige week in de gemeenteraadsvergadering ook geen duidelijk antwoord kreeg van wethouder Achbar. 

Eerste (en kern)vraag van BIJ1 is: In hoeverre staat het stadsbestuur van Rotterdam toe dat er in stadswijken en -gebieden particuliere vieringen worden georganiseerd die in strijd zijn met de overtuiging ‘Rotterdam Zwarte Piet vrij in 2020’? Daarna volgen nog 9 vragen. Ook over de betrokkenheid van de Watertaxi.

Vlasblom: ‘’De Watertaxi ontvangt subsidie van de gemeente, wat inhoudt dat de gemeente indirect deze sinterklaasintocht heeft gefinancierd. Gaat het stadsbestuur onderzoeken hoe de besluitvorming omtrent deze deelname heeft plaatsgevonden? En wordt er gevraagd naar een publieke verklaring vanuit Watertaxi?’’

Vorige week liep het debat over dit onderwerp – aangevraagd door GroenLinks – als een fietsband leeg toen raadslid De Waard van Leefbaar aan wethouder Achbar (van Denk) vroeg hoeveel inwoners van Pernis bij hem hadden geklaagd over de kleur van de pieten en hij antwoordde: ‘’Niet één.’’

Denk-wethouder Achbar zit in zijn maag met dit onderwerp, omdat zijn partij - toen Stephan Van Baarle daar in Rotterdam nog fractievoorzitter van was - altijd moord en brand schreeuwde over zwarte piet als racistische karikatuur. Nu Denk deeluit maakt van de coalitie nemen GroenLinks en BIJ1 het tegengeluid over. 

Lees ook:
https://dagblad010.nl/Politiek/raadslid-joey-de-waard-maakt-gehakt-van-piet-kwestie-in-pernis


Foto: Foto: 21 maart comité Rotterdam