Het is komende vrijdag 31 maart precies 80 jaar geleden dat Rotterdam West (Bospolder, Tussendijken en een deel van het terrein rond de Merwedehaven) tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door een vergissingsbombardement. Gevolg: ruim 400 mensen verloren hun leven. En tussen de 13.000 en 16.000 bewoners raakten hun huis uit. Rotterdam herdenkt deze tragedie komende zaterdag in Park 1943. Burgemeester Aboutaleb zal het woord voeren bij het monument dat kunstenaar Matthieu Ficheroux omtwierp.
De bommen die op het westelijk deel van de stad terechtkwamen, waren afkomstig van Amerikaanse bommenwerpers, die het eigenlijk gemunt hadden op Duitse schepen op de werf van Wilton Fijenoord in Schiedam.
Deskundigen hebben lange tijd gedacht dat de fout het gevolg was van de slechte weersomstandigheden. Er stond die dag een zware storm en de Amerikaanse bommenwerpers hadden slecht zicht door de vele donkere wolken. Door de harde wind zouden veel van de bommen zijn afgedreven naar bewoond gebied. Dit is waarschijnlijk slechts een deel van de oorzaak, zo hebben de schrijver Jac. J. Baart en historicus Lennart van Oudheusden naar buiten gebracht.
Onder de slachtoffers destijds naar verhouding veel voetballeden van Sparta, RFC en Neptunus, de drie clubs uit die wijk die toen in de eerste- en tweede klasse speelden.