mainImage

Buurgemeenten laten Rotterdam in de steek bij afvaltoerisme

2 september 2022, 06:50 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De buurgemeenten van Rotterdam - Zuidplas, Capelle aan den IJssel, Barendrecht en Schiedam – hebben geen animo om samen te werken op het gebied van afvaltoerisme. Een aantal van hen staat wel open voor gesprekken ter bevordering van kennisuitwisseling, maar verder is er onderling te veel verschil van inzicht. Dat blijkt uit de brief van wethouder Karremans aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Rotterdam heeft op enkele grensplekken last van de bewoners van buurgemeenten, die hun afval niet droppen in hun eigen woonplaats, maar – kort bij hun huis – in Rotterdam. Een gezamenlijk boa-beleid zou een oplossing geweest kunnen zijn, maar daar blijken na overleg de grensgemeenten geen trek in te hebben.

Capelle aan den IJssel, dat op zijn beurt weer grenst aan Nieuwerkerk aan den IJssel heeft – heeft om de uitwisseling van afval tegen te gaan een pasjessysteem ontwikkeld voor zestien grenscontainers. En dat werkt, zegt de Rotterdamse wethouder Karremans, zonder te toe te geven dat hij dit misschien ook van plan is te gaan invoeren in de wijken Zevenkamp, Ommoord, Oosterflank, Prinsenland, ’s Gravenland, het Lage Land en Nesselande.

Wel noemt hij ze bij naam, maar omdat er in die wijken tweemaal per week gecontroleerd wordt op vervuiling. Dat gebeurt door handhaving in burgerkleding.


Foto: Twitter / HandhavingNoord010