Tot 4 maart volgend jaar blijft onbekend waar 379 nieuwe studentenwoningen staan, die wethouder Chantal Zeegers meetelt bij de sociale voorraad. Maar zo goed als zeker is, dat het geen DAEB-woningen (Diensten van Algemeen Economisch Belang) zijn. En niet thuishoren in de categorie sociaal, maar in de categorie nepsociaal.
De geluwde discussie over de alom besproken nepsociale status van bijvoorbeeld de Startmotor, de Lee Towers en Our Domain dreigt daardoor een comeback te kunnen gaan maken in de Rotterdamse politiek.
Begin januari meldde Zeegers dat in 2023 de bouw was gestart van 379 studentenwoningen. Ze tellen volgens haar mee in de sociale voorraad. Aangezien die 379 woningen niet in opdracht van Rotterdamse woningcorporaties worden gebouwd, gaan ze dus gebouwd en verhuurd worden door particuliere huisbazen, die geen algemeen economisch belang dienen.
De huur zal weliswaar sociaal zijn. Onder de 900 euro liggen. Maar omdat ‘gewone’ woningzoekenden, die via Woonnet een woning zoeken, niet voor zo’n particuliere studentenwoning in aanmerking komen, is het de vraag of deze wel als volwaardige sociale woning gecategoriseerd kan worden.
Veeleer maken de 379 - volgens de bouwtekeningen - behoorlijk piepkleine woningen, waarvoor naar verwachting ook nog een aardig bedrag aan servicekosten betaald mag worden, kans op het predikaat nepsociaal. Temeer ook omdat er aan kandidaat-huurders van die - door Zeegers als sociaal betitelde - 379 studentenwoningen voorwaarden worden gesteld, die niet van toepassing zijn bij de toewijzing van echte sociale huurwoningen van woningcorporaties.
Zie ook https://dagblad010.nl/Politiek/corporaties-in-actie-tegen-nepsociaaldit-is-niet-geregeld-