D66 wil in 2026 niet meer over rechts in Rotterdam

4 April 2025, 11:56 uur
Politiek
mainImage

D66 dat nu met Leefbaar Rotterdam (VVD en Denk) het stadsbestuur vormt wil volgend jaar met progressieve partijen het beleid in de stad bepalen. Raadslid Fatih Elbay nam een voorsprong op de verkiezingsuitslag van maart 2026, wellicht zelfs op zijn kandidatuur als lijsttrekker van D66, toen hij aan het einde van een debat over buitenslapers vermoeid ‘de spierballentaal’ van Leefbaar niet meer kon verdragen. D66 wil daklozen pamperen (‘’een humaan beleid voeren’’), terwijl Simon Ceulemans als fractievoorzitter van Leefbaar humanisering als volgt ziet: mensen van straat halen, opkalfateren en zo snel mogelijk terugsturen naar hun land van herkomst. In de meeste gevallen zijn dat Oost Europese landen.

Het stadhuis was deze week een halve Pauluskerk. Dat kwam omdat Leefbaar via schriftelijke vragen en debatten de overlast van buitenslapers er nog eens inwreef met het verwijt dat de weldaad van de Pauluskerk in Europa een aanzuigende werking heeft. Er kwamen ook Rotterdammers over inspreken. Karel van der Poel bijvoorbeeld, die al 38 jaar buurman van de Pauluskerk is en vorige week zelf nog zestien buitenslapers op eigen meegenomen matrassen had geteld naast de Griek op het Schouwburgplein. Zestien! Er waren ruiten ingegooid in de kerk. Er was agressief gedrag getoond. Eén man wilde met twee flessen mensen te lijf en af en toe moesten ze poepen. Dealers keken dan op een afstandje toe.

D66 zou graag zien dat er nog eens deskundigen naar het probleem kijken, terwijl Leefbaar geen tijd meer wil verliezen. Daartussen zaten tientallen standpunten, adviezen, verwijten en merkwaardigheden zoals de boetes aan buitenslapers. Met dit verschil. ‘’Vroeger stond dakloosheid voor kwetsbaarheid en hulpbehoefte’’, sprak Elbay van D66. ‘’Nu spreken we met frisse overtuiging over lastgevers. Dus niet alleen het gevoel verandert, ook de taal.’’ Links bleef woorden gebruiken als ‘criminalisering van daklozen’, terwijl rechts uit was op versnelde hulp was aan Rotterdammers die last hebben van de buitenslapers, die dan weliswaar geen geld hebben om boetes te betalen (‘gekkenwerk’), maar kennelijk wel genoeg mobieltjes en beltegoed om landsvrienden naar Rotterdam te halen.