Een cruiseschip dat in de haven van Rotterdam afmeert levert de stad ongeveer € 388.118 tot € 414.583 aan opbrengsten op. De passagiers geven wat betreft hun bestedingen 20% aan vervoer uit, 21% aan horeca en detailhandel, 16% aan proviandering, 25% aan bunkering, 3% aan haven- en kadegelden, 10% aan passagiersgelden en 5% aan logistieke diensten
De indicatie zegt dat de economische opbrengsten voor 55% terecht komen in Rotterdam en een aanvullende 15% in de regio. Dat levert in de genoemde periode 300 FTE aan directe werkgelegenheid op in Nederland, waarvan ongeveer 100 FTE binnen Rotterdam.
Havenwethouder Van Gils, die vandaag (donderdag) met pensioen gaat en in het nieuwe stadsbestuur door Robert Simons wordt opgevolgd, reageert hiermee op de valreep op vragen van de fractie van D66 over zowel de positieve economische opbrengsten als de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en de CO2- uitstoot. Veel negatieve aspecten worden tussen nu en 2024 ondervangen door de walstroomfaciliteit in het Cruiseterminal-gebouw en de voorgenomen wijze van financiering hiervan. Van Gils gaat ervan uit dat in 2025 ongeveer 65% van de cruiseschepen gebruik zal maken van walstroom en dat dit in 2030 opgelopen is tot 90%.
Actueel positief daarbij is dat de Aida-schepen die regelmatig aanmeren in Rotterdam LNG gebruiken en LNG-schepen zijn aanmerkelijk schoner dan dieselschepen.