Gemeente vindt aanvangstijdstip van 21:00 uur in De Kuip prima

22 March 2023, 06:36 uur
Politiek
mainImage

De vrees van de fractie van Leefbaar Rotterdam dat alle met de trein reizende Feyenoord-supporters tijdens de bekerwedstrijd tegen NEC De Kuip vroegtijdig hadden moeten verlaten om zodoende hun laatste trein te halen, blijkt ongegrond. Volgens de Rotterdamse verkeerswethouder Karremans is er bij genoemde wedstrijd door Feyenoord met de NS en RET geschakeld om ervoor te zorgen dat er ad hoc extra verlate trams en treinen werden ingezet toen er na de reguliere tweemaal driekwartier ook nog een verlenging en daarna strafschoppen volgden.

Hierdoor is het mogelijk geweest om de supporters die tot het einde van de wedstrijd (tegen middernacht) zijn gebleven, in ieder geval te vervoeren vanaf het stadion naar de eindhaltes van de trams en met de trein tot aan Dordrecht en Rotterdam CS.

Leefbaar vroeg zich in een brief aan de wethouder bovendien af of iedereen wel gelukkig is met aanvangstijdstippen als 21:00 uur – met bij bijzondere wedstrijden kans op een latertje door verlenging en strafschoppen – in elk geval Karremans wel.

‘’Rond De Kuip is de mobiliteitssituatie zo dat op een doordeweekse dag wedstrijden die voor 19.00 uur aanvangen kunnen leiden tot een verkeersinfarct. Een aanvang voor dit tijdstip zou betekenen dat aan reizende voetbalsupporters grote kans maken om het begin van een wedstrijd te missen. En dat mensen in het woon-werk verkeer een vele malen langdurigere spitsreis maken. Voor wedstrijden tussen 19.00 uur en 20.15 uur geldt de kans op een verkeersinfarct ook, bij aanvangstijdstippen die in deze range vallen moet altijd bekeken worden wat de overige omstandigheden zijn. Waarbij de RET vroeg op de avond nog volgens spitsdienstregeling rijdt, waardoor minder personeel en materiaal beschikbaar is om in te zetten op de wedstrijd.’’

Overigens heeft de gemeente Rotterdam geen enkele zeggenschap over het bepalen van het aanvangsuur. Dat is aan de KNVB, de clubs en zendgemachtigde EPSN. ‘’Feyenoord beschikt over een mobiliteitsmanager. Bij deze functie hoort het zo goed mogelijk organiseren van de mobiliteit ten behoeve van haar supporters. Het vervoer van supporters is geen primaire taak van de gemeente. Waar nodig ondersteunen we Feyenoord in de contacten met hun mobiliteitspartners’’, aldus Karremans.