GroenLinks en CDA: cosmetisch pruttelen tegen luchthavengroei

6 September 2022, 07:10 uur
Politiek
mainImage
Hoofdrolspelers: V.l.n.r.: Karremans, Segers, Biljoen en 2e rij: Bokhove

door Jan D. Swart 

De fracties van GroenLinks en het CDA in Rotterdam vinden het raar dat VVD-wethouder Karremans tegen de wens van de gemeenteraad in toch weer deelneemt aan het overleg over de toekomst van Rotterdam The Hague Airport. In de vorige linkse coalitie verliet zijn mobiliteitsvoorganger Judith Bokhove (GroenLinks) het participatieproject omdat de luchthaven – volgen haar - alleen over groei wilde praten. Daarna volgden de gemeente Zuidplas en ook de Provinciale Staten was via de SP in paniek.

Met de terugkeer van het Rotterdamse stadsbestuur in het overleg is er een raadsmotie niet uitgevoerd en dat zint GroenLinks natuurlijk voor geen meter. Reden voor raadslid Marvin Biljoen om daarover met wethouder Karreman in de debat te willen en dat gebeurt komende donderdag. GroenLinks is zwaar anti-luchthaven. Inmiddels verdwenen en vergeten groene raadsleden - het gaat razendsnel in Rotterdam - wilden het volledige gebied ontmantelen en er een nieuwe woonwijk van maken. 

De verwachting was dat GroenLinks deze week de debataanvraag zou indienen samen met het Rotterdams-Friese CU-raadslid Tjalling Vonk, die ook bijna niet kan wachten totdat Rotterdam luchthavenvrij is. Ooit zei hij hoofdschuddend: ‘’wie heeft er nu een vliegveld in een stad?’’. 

Voor komende donderdag versterkte GroenLinks zich daarentegen verrassenderwijs met de eenmansfractie van het CDA, waarin raadslid Segers-Hoogendoorn altijd bij hoog en bij laag volhoudt dat hij niet tegen de luchthaven is, maar tegen groei. Opmerkelijk in dat kader is altijd wel dat als Rotterdam The Hague Airport ter sprake komt, dat hij altijd voor een protestgeluid te strikken is.

Het debat heeft overigens geen verdere waarde. Het is cosmetisch pruttelen. Leefbaar, VVD en Denk vinden als drie van de vier coalitiepartijen de Rotterdamse luchthaven dik oké: nooit een wachtrij en economisch noodzakelijk. D66 speelt als vierde 'regeringspartij' geen rol: ingepakt. In VVD-kringen is al eens een keer een geheim weddenschapje gesloten hoeveel Rotterdamse Democraten er wekelijks al fluitend naar de zuidkust van Spanje vliegen.