De verontwaardiging over de bijstandsgerechtigde vrouw uit de gemeente Wijdemeren die ruim € 7000 terug moet betalen omdat haar moeder wekelijks boodschappen voor haar heeft gehaald, is ook tot het Rotterdamse stadhuis doorgedrongen. Fractievoorzitter Aart van Zevenbergen van de SP wil weten of ook kwetsbare Rotterdammers de dupe zijn deze Participatiewet en hoeveel.
Zijn door boosheid gevoede nieuwsgierigheid gaat verder, want aan de hand van de aantallen die armoedewethouder Grauss hem moet gaan aanreiken, is Van Zevenbergen ook geïnteresseerd in een overzicht van de (wettelijke) redenen achter de terugvorderingen, en hoeveel bijstandsgerechtigde burgers bezwaar gemaakt hebben tegen de uitgevoerde terugvorderingen dan wel in beroep zijn gegaan. En in het verlengde daarvan: hoeveel procent van deze bezwaren en of beroepen ertoe hebben geleid dat bijstandsgerechtigde burgers in het gelijk zijn gesteld?
Van belang is bovendien dat de communicatie voor de burgers klopt. Op de giften geldt weliswaar een inlichtingenplicht, maar aan de hand van de klachten die bij de SP in Rotterdam zijn binnengekomen blijken de richtlijnen voor het vermelden van de bedragen rommelig en de hoogte van de bedragen ook nog eens te verschillen met andere gemeenten. In Rotterdam wordt het bedrag van 1200 euro gehanteerd wat lager is dan iemand van de Belastingdienst belastingvrij mag schenken.
Tijd voor opheldering, vindt de SP, gesteund door 50Plus en Denk.