mainImage

Hoe ziet de schuldhulpregeling er eigenlijk uit in Rotterdam?

Tim Kind
5 september 2022, 18:44 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren vindt dat Rotterdam (en andere gemeenten) mensen in de schuldhulp de komende maanden extra zouden moeten steunen vanuit de bijzondere bijstand om betalingsproblemen te voorkomen. Ook zien zij een grotere rol voor het stadsbestuur bij de begeleiding van mensen in de schuldhulpverlening en de afstemming met schuldeisers. De Rotterdamse fracties van Volt en ChristenUnie zijn het daar volkomen mee eens.

Daarnaast maken hun raadsleden Kind en Vonk zich zorgen over een mogelijke toestroom van Rotterdammers in schuldhulpregelingen later dit jaar. ‘’In een regeling als deze moeten inkomsten en uitgaven op orde zijn, zodat er geld overblijft om schulden af te lossen. Door stijgende energierekeningen wordt dit bedrag steeds kleiner, waardoor het risico ontstaat dat mensen niet voldoen aan voorwaarden van regelingen en daardoor uit deze regelingen vallen. Met alle gevolgen van dien’’, meldt Volt-raadslid Tim Kind (met zijn PvdA-verleden) aan wethouder Yigit.

Waar acute problemen beperkt lijken door flexibele maandcontracten, ziet de branchevereniging NVVK vooral problemen op de middellange termijn, wanneer mensen worden geconfronteerd met de jaarafrekening. Reden voor Tim Kind om even goed te checken hoe de ontwikkeling van Rotterdammers met een schuldhulpregeling er nu eigenlijk per maand uitzien. Hij heeft Yigit meteen een overzicht gevraagd sinds september vorig jaar.