Dagblad010 | Kans dat boerderij aan Toepad wordt verplaatst
mainImage

Kans dat boerderij aan Toepad wordt verplaatst

De boerderij aan het Toepad
6 juni 2021, 23:03 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

Het stadsbestuur van Rotterdam kan het historische boerderijcomplex de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad – naast de Marinierskazerne en recht tegenover de Joodse Begraafplaats – van de sloop redden als het via de Erfgoedverordening Rotterdam de status van gemeentelijk monument krijgt. De procedure voor het doorlopen van de aanwijzingsprocedure duurt 26 weken.

Als het lukt wil dat niet zeggen dat de boerderij op dezelfde plek wordt gerenoveerd. De grond is van Defensie en er staat een parkeerplaats in de planning. Waar de Voorhoeve van Muyden na redding dan wel een tweede leven ingaat is niet bekend.

Het verzoek om de boerderij uit handen van slopers te houden komt van het Historische Genootschap Roterodamum en wordt publicitair ondersteund door de bewoners van Kralingen en Leefbaar Rotterdam.

Als die actie niet was ondernomen zou de sloop aanstaande zijn geweest. Op 22 maart 2021 heeft Defensie namelijk een sloopmelding gedaan die - sneller dan het geluid - twee dagen later al door dit college werd geaccepteerd. Er waren op dat moment geen juridische of technische redenen om de sloopmelding te weigeren.

Na het protest is alsnog een procedure gestart voor de status van gemeentelijk monument en is de sloop uitgesteld.