Demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken zegt dat marktpartijen bereid zijn om te investeren in de bouw van kerncentrales in Nederland. Koren op de molen van de raadsleden Koster (Leefbaar) en Van Groningen (VVD), die daar voorstanders van zijn.
De provincies Zeeland en Brabant hebben hun vingers al opgestoken om een nieuwe te bouwen, zag Koster, maar hij miste Zuid Holland en in het bijzonder Rotterdam vanwege de geschiktheid van de Maasvlakte.
Volgens staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius heeft Nederland niet de luxe om een duurzame energiebron uit te sluiten. Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse VVD zeggen die lijn te steunen. Zowel reguliere kerncentrales – welke een bouwtijd van 11 tot 15 jaar hebben – als kleine kerncentrales (Small Modular Reactors) worden als optie gezien.
‘’Sinds 1986 is de Maasvlakte aangewezen als een mogelijke locatie voor een nieuwe kerncentrale’’, zegt Koster. ‘’Destijds is gebleken dat het op basis van financieel-economische en milieutechnische redenen de meest geschikte locatie van Nederland is. Dit komt onder meer omdat een eventuele kerncentrale op de Maasvlakte landbouwgrond ontziet. Bovendien levert een kerncentrale vele banen op.’’
Leefbaar en de Rotterdamse VVD zien de Maasvlakte als potentieel gebied voor een kerncentrale, ‘’ongeacht de grootte’’, aldus Koster en Van Groningen. ‘’Eind 2019 vormde kernenergie zo’n 26% van de totale elektriciteitsopwekking van de EU, waarbij veertien lidstaten in totaal 126 kerncentrales in beheer hebben en nog eens zes in aanbouw’’, brengen ze bij wethouder Bonte in herinnering. ‘’Deze leveren 1,12 miljoen banen in Europa op, gemiddeld tussen de 8900 en 8500 banen per kerncentrale.’’ Dus wil het tweetal van de groene wethouder weten welke mogelijkheden dan wel belemmeringen hij ziet op de Maasvlakte?