Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu, in samenwerking met architecten en ingenieursadviesbureau Sweco, is gebleken dat de verstening in Nederland afgelopen vijf jaar flink is toegenomen. Het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres daalde met maar liefst 24%. In Rotterdam (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) zijn zelfs zeven op de tien buurten versteend.
Volt Rotterdam, zusterorganisatie van GroenLinks, vindt deze trend zorgwekkend.
‘’Verstening heeft een negatief effect op de biodiversiteit en de leefbaarheid van de stad, en veroorzaakt het hittestress. Door schaarste van ruimte is het belangrijk om innovatieve vormen toe te passen voor de incorporatie van groen’’, zegt raadslid Tim Kind, die er een mooie oplossing voor heeft.
‘’In het straatbeeld van meerdere Europese steden, zoals Gent en Antwerpen, zie je veel groenslingers van klimplanten die vanuit twee schuin tegenover elkaar liggende geveltuinen over de straat worden geleid.’’ Volgens Volt Rotterdam kunnen hiermee ook smalle straten, of buurten waar geen plek is voor het planten van groen, vergroend worden.
Kind wil Rotterdam een Parijse look geven en dat is een beter idee dan aanhoudend zaniken over éénbaanswegen zoals GroenLinks aanhoudend doet. Vandaar de afscheiding tussen deze twee zusterpartijen.
‘’Groenslingers zorgen niet alleen voor sfeer, maar ook voor schaduw, meer biodiversiteit en bieden voedsel aan vogels en insecten. ‘’, vindt Kind, die in het belang van klimaatadaptatie en biodiversiteit op zoek is naar bestaande subsidies of stimuleringsmaatregelen die inwoners kunnen gebruiken voor het aanleggen van deze groenslingers.
Hij heeft de verantwoordelijke wethouder Lansink-Bastemeijer inmiddels gevraagd waarom deze geveltuinen en groenslingers niet opgenomen zijn in de groenagenda 2023-2026.