Omstreden nota Wijken in Balans wordt aangepast 

24 July 2024, 20:35 uur
Politiek
mainImage

De omstreden bestuurlijke overeenkomst Wijken in Balans 2019 - 2030 heeft in haar huidige vorm haar langste tijd gehad. 
In de van 2019 daterende - toen nog geheime - overeenkomst tussen de gemeente en de vier grote woningcorporaties staat dat hun armste en slechtste Rotterdamse wijken duurder moesten worden. 

Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Hef Wonen beloofden een flinke vermindering van hun goedkoopste sociale huurwoningen in die wijken. Waardoor deze beter ‘in balans’ (?) zouden komen. Als compensatie voor het duurder maken van de twintig wijken kregen de corporaties toezeggingen van de gemeente voor nieuwbouwlocaties. 

Anno 2024 is van het realiseren van sociale huurwoningen op die nieuwbouwlocaties nog maar weinig terechtgekomen. Daarentegen hebben de corporaties wel succes met het duurder maken van hun achterstandswijken. Door het verhogen en liberaliseren van de huren van leegkomende woningen en door het verkopen van hun sociaal bezit zorgen de ‘grote vier’ ervoor dat de gemiddelde woonlasten in de betreffende wijken een behoorlijk stijgende trend vertonen. 

De dienst Stadsontwikkeling van de gemeente meldt dat een aanpassing van Wijken in Balans eraan zit te komen. Hoewel ‘de BOK Wijken in Balans een looptijd heeft tot 2030 en dus nog van kracht is, is in het licht van de nieuwe woonvisie de overeenkomst wel aan actualisatie toe’, aldus een woordvoerster.

Over aan welke veranderingen wordt gedacht, doet Stadsontwikkeling nog geen mededelingen: “Hoe de aangepaste overeenkomst er gaat uitzien, is in de tweede helft van dit jaar onderwerp van gesprek met corporaties”.
Kanshebber voor een verandering is dat wordt overeengekomen dat corporaties meer huurwoningen in het middensegment gaan bouwen, hetgeen normaliter ten koste gaat van de bouw van sociale huurwoningen. Of de corporaties de verkoop van hun bezit op een lager pitje gaan zetten, valt te betwijfelen vanwege de enorme geldbedragen die die verkopen opleveren. 

In hoeverre ook huurdersorganisaties bij de dit najaar te voeren gesprekken over de aan te passen BOK mogen aanschuiven, is vooral een zaak van de betrokken corporaties. Bij de totstandkoming van de BOK van 2019 zaten de huurdersorganisaties in ieder geval niet vooraan. Het zou wenselijk zijn om vertegenwoordigers van de huurdersorganisaties dit keer wel volop te laten meepraten. En hen uit te nodigen om de nieuwe overeenkomst mee te ondertekenen. 
De gemeenteraad houdt zich, voor zover bekend, afzijdig bij het maken van de aan te passen bestuurlijke overeenkomst. 


In 2021 onthulde Dagblad010 de destijds nog niet-openbare bijlagen uit Wijken in Balans https://dagblad010.nl/Politiek/geheim-stuk-over-de-wijken-in-balans-