Raadslid Reitema blijft jagen op die hele foute bewindvoerders

17 March 2023, 06:46 uur
Politiek
mainImage
PvdA
Sarah Reitema

Er moet in Rotterdam een waterdicht systeem komen dat in de schuldenindustrie voor altijd het kaf van het koren onderscheidt. Daarbij zijn alle ogen gericht op de zogenaamde bewindvoerders. De slechte – en die zijn er genoeg - maken misbruik van de kwetsbare positie van mensen met schulden. Ondanks alle discussie is het tot op heden niet transparant of centraal geregistreerd welke bewindvoerders bekend staan als “malafide”: door de rechter veroordeeld. Daar moet verandering in komen, vindt PvdA-raadslid Sarah Reitema. En snel.

De financiële stroom in de schuldenproblematiek is zó aanzienlijk dat er veel meer regie op de schuldenketen verwacht zou mogen worden. Jaarlijks gaat ruim €13 miljoen vanuit de gemeente Rotterdam naar bewindvoerders. Dit is 68% van de bijzondere bijstand. Dit is meer dan de jaarlijkse uitgaven voor de aanpak van armoede en schulden van €11,3 miljoen.

‘’Maar de gemeente lijkt geen kritiek te durven of te willen uiten op de schuldenindustrie en blijft zich verschuilen achter “goede” lijsten van bewindvoerderskantoren’’, aldus een boze Reitema, die zich vastgebeten heeft in de kwestie en met een prijzenswaardige Rotterdamse mentaliteit een plaag is voor armoedewethouder Yigit die niet ingrijpt. ‘’Wij pleiten daarom voor een Rotterdams waarschuwingsmechanisme voor de tekortschietende kantoren. Want je zou mogen hopen als Rotterdammer dat je goed zit bij een bewindvoerder die partner is van de gemeente. Maar niets is minder waar.’’