Dagblad010 | Rotterdam gaat verzenden van stempassen verbeteren
mainImage

Rotterdam gaat verzenden van stempassen verbeteren

4 mei 2021, 11:38 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

Er zal volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen beter worden opgelet bij het verzenden van stempassen. Daar komt de belofte van burgemeester Aboutaleb op neer naar aanleiding van de verdwenen stempassen bij de recente Tweede Kamerverkiezingen in de wijken Bloemhof, Afrikaanderwijk en Hillesluis.

Volgens de politieke partij Nida zouden er 1300 tot 1400 stempassen niet zijn bezorgd. Uit een later onderzoek bleken dat er véél meer te zijn, maar er zijn terstond ook reparaties verricht. Zelfs in 1690 gevallen. Dat waren de mensen die belden met 14010. Zij kregen volgens de burgemeester direct te horen hoe en waar zij een vervangende stempas konden aanvragen.

‘’Het aanvragen van een vervangende stempas kon zowel fysiek aan de balie op het stadhuis als digitaal via mijnloket. In totaal zijn er 2315 vervangende stempassen verstrekt, waarvan er 1906 digitaal en 409 via het fysieke loket aangevraagd zijn’’, aldus Aboutaleb.

In hoeveel gevallen het toch mis ging is niet helemaal duidelijk geworden. Nida spreekt van 1300 tot 1400. 

Het onderzoeksbureau Strated Consulting heeft inmiddels aanbevelingen gedaan om het proces te verbeteren. Vroegtijdiger kijken naar rapportage- en escalatielijnen (bijvoorbeeld bij PostNL). Buiten coronatijd wordt dat ook makkelijker. Nu gold een nauwe deadline voor het aanvragen van een vervangende stempas, die Aboutaleb ook niet in Den Haag heeft kunnen wijzigen.

Nida had verder bezwaar gemaakt tegen de manier waarop Aboutaleb had gereageerd op het zoek raken van die stempassen. ‘’Als je dat afzet tegen de miljoenen stempassen in Nederland, want het zijn nationale verkiezingen, is het effect daarop marginaal.” Nida vond die uitlating haaks staan op het uitgangspunt ‘elke stem telt'.

‘’Mijn reactie’’, antwoordt Aboutaleb, ‘’relateerde aan de complexe en grootschalige operatie die landelijke verkiezingen met zich meebrengen en de vele miljoenen stemmen die worden uitgebracht. Dit neemt niet weg dat het mijn plicht is als burgemeester om de toegankelijkheid van het stemproces continu te verbeteren. Zodat elke Rotterdammer die mág stemmen en wíl stemmen ook daadwerkelijk zijn of haar stem kan uitbrengen.’’


Foto: ANP