Rotterdam wil rond wijk Feijenoord versneld 650 woningen realiseren

17 May 2024, 19:17 uur
Politiek
mainImage
Google Maps
De wijk Feijenoord

Woningwethouder Zeegers heeft de gemeenteraad gevraagd om twee projectbestemmingsplannen vast te stellen aan de rand van de wijk Feijenoord, in het gebied dat tot eind 2022 was voorbestemd voor Feyenoord City. Het gaat om nieuwbouw aan de Colosseumweg (langs het Varkenoordseviaduct) en het Mallegat.

Als de gemeenteraad instemt, wil Zeegers per direct laten beginnen met alle bouwvoorbereidingen, zodat zelfs al aan het einde van dit jaar de eerste paal aan de Colosseumweg geslagen kan worden. Snel daarna volgt de nieuwbouw aan het Mallegat aan de rand van Maas. De twee projecten zijn samen goed voor zo’n 800 woningen.

De Colosseumweg gaat 650 woningen realiseren. Met een grote variatie aan woningen voor senioren, alleenstaanden, gezinnen en samenwonenden. Doorgangen tussen de drie bouwblokken zorgen voor een open verbinding met de wijk Hillesluis. Voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen, waaronder een gezondheidscentrum, is 3.000 m2 beschikbaar.

De woningbouw aan het Mallegat wordt een afsluiting van de wijk Feijenoord. Van de ruim 190 woningen is minimaal 40% middelduur, zowel huur als koop, en 60% koop in het midden- hoog- en topsegment. Op de begane grond is ruimte voor daghoreca en andere voorzieningen.

Het Feyenoord Citygebied - dat van de voetbaltak Feyenoord die naam niet mag voeren en sindsdien door de gemeente het Stadionpark wordt genoemd - wordt in de komende tien jaar stap voor stap gebouwd. In 2025 begint de aanleg van het Getijdenpark Feijenoord met een steiger in en aan de Maas. De woningbouw voor de Rosestraat en Waterkant start in de loop van 2027. Voor de Veranda en de Stadiondriehoek zijn er nog geen concrete plannen.

Naar verwachting wordt tegen 2030 begonnen met de bouw van de nieuwe stadsbrug met snelle ov-verbindingen tussen Zuid en Noord en het NS-station Stadionpark, het huidige evenementenstation Stadion Feyenoord.