Verkoop gemeentelijk vastgoed vaak te slordig

6 February 2021, 16:21 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Chantal Zeegers

Veel gemeentelijk vastgoed wordt momenteel afgestoten door de gemeente. Het merendeel hiervan wordt per opbod verkocht. Maar voor de Rotterdamse fractie van D66 is het van groot belang dat er voorafgaand aan de verkoop een goede afweging wordt gemaakt van de maatschappelijke waarde die maatschappelijke instellingen uit dat pand vertegenwoordigen voor wijk.

‘’Zij spelen immers een grote rol voor de levendigheid en aantrekkelijkheid in de Rotterdamse wijken. En wanneer er besloten wordt om zo’n gemeentelijk pand te verkopen, moet er goed zorg gedragen worden voor de oorspronkelijke huurders van dat pand. Daar zijn weliswaar afspraken over gemaakt, maar we zien toch voorbeelden in de stad terug waarin dat niet goed gaat’’, heeft D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers opgemerkt.

Haar voorbeeld is een pand in Overschie aan de Parallelstraat, waarin een stichting atelierruimtes biedt aan kunstenaars. ‘’Jarenlang huurde de stichting probleemloos bij de gemeente Rotterdam. Maar sinds het verkocht is heeft de stichting te maken met een particuliere verhuurder. Gevolg: veel spanning en onrust, met zelfs een rechtszaak tot gevolg.’’ Een onwenselijke situatie, vindt Zeegers.

‘’Heeft de gemeente vóór verkoop wel geconcludeerd dat er voldoende atelierruimtes zijn in Overschie en dat de maatschappelijke functie van dit pand daarom niet langer noodzakelijk was? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat gemeentelijk vastgoed alleen wordt verkocht aan goede verhuurders’’. Zeegers wil een overzicht van alle panden die te koop staan. Haar vragen liggen bij bouwwethouder Kurvers klaar voor antwoord.