Tjalling Vonk weet nu al dat hij in 2026 niet herkiesbaar is als lijsttrekker van de ChristenUnie in Rotterdam. Hij heeft dat met een zelf gemaakt filmpje bekend gemaakt op socialmedia. Hij sprak daarin in marathontermen: er is altijd een finish. Voor de geboren Fries is dat maart 2026. De campagne voor een nieuwe zetel voor de CU in Rotterdam zal dan ook niet door hem worden gevoerd. Binnenkort zal bekend worden wie hem zal opvolgen.
Vonk is sinds 2018 gemeenteraadslid. Hij schreef in zijn eigen partij als fractievoorzitter geschiedenis door in de lente van 2018 - aan de vooravond van de vorming van de VVD-GroenLinks-coalitie (ontstaan na de politieke stadshuistuinromance tussen Vincent Karremans (VVD) en Judith Bokhove (GL) - door Dagblad010 als beelddocument vastgelegd, zie hieronder ) - op een zondagavond, op een door de ChristenUnie voorgeschreven goddelijke rustdag - toch deel te nemen aan de beslissende bespreking over de wethoudersposities. Barbara Kathmann (PvdA) had hem gebeld: please kom. Vonk vroeg Onze Lieve Heer vergiffenis, stapte op de fiets, reed naar het zondagavondoverleg in een hotel dat naar zijn gevoel niet open mocht zijn en haalde inderdaad voor de CU een wethouderspositie binnen. Voor halve dagen. Michiel Grauss, die wethouder werd, is dankzij de Vonk inmiddels doorgegroeid naar het burgemeesterschap van Bodegraven.
Die coalitie met Strauss haalde daarna keurig de eindstreep, behalve dat de stad door het verkeersbeleid van GroenLinks in een complete file veranderde die nog steeds niet is opgelost.
Vonk staat in Rotterdamse stadhuiskringen bekend als een vredelievende, buitengewoon aardige Leger des Heils-persoonlijkheid, die zich met name heeft ingezet en nog inzet voor de daklozen. Het weghalen van hun slaapbankjes in de hal van het Centraal Station ervoer hij dan ook als een onbegrijpelijke daad van oud-burgemeester Aboutaleb. Dagblad010 noemde hem een keer 'de broer van dominee Visser van de Pauluskerk'. Dat vond Vonk niet leuk.