Woningen met trespa-platen worden niet gesloopt

22 March 2023, 06:30 uur
Politiek
mainImage

Bewoners van de Speelmanstraat en de Dijkstraat hoeven niet langer bang te zijn dat Woonstad Rotterdam hun ruim veertig jaar geleden met gebruik van trespa-platen gerenoveerde huizen gaat slopen.

Dat komt omdat wethouder Chantal Zeegers voor bouwen en wonen onlangs heeft laten weten dat zij woningen met trespa-platen van cultuur-historische waarde vindt.

In 2019 deden de VVD en de ChristenUnie nog een poging om Rotterdam te 'verlossen' van woningen met de in hun ogen oerlelijke trespa-platen. De twee partijen dienden in de gemeenteraad de motie Facelift voor stadsvernieuwing in. Daarin werden burgemeester en wethouders opgeroepen om te onderzoeken of - simpel samengevat - de trespa-plaat-woningen zo spoedig mogelijk uit het stadsbeeld zouden kunnen verdwijnen.

Vorige maand, ruim 3,5 jaar nadat de motie was aangenomen, kregen de VVD en ChristenUnie echter te horen dat hun plan een averechts resultaat heeft opgeleverd. Het slopen van de duizenden woningen met trespa-platen en ijzeren balkonnetjes vindt het college van B en W een slecht plan, omdat ze volgens Zeegers van cultuur-historische waarde zijn.  

Veel onrust heeft het in juni 2019 gelanceerde plan van de Rotterdamse VVD en de ChristenUnie overigens niet veroorzaakt in de twee straten in Kralingen-West en alle andere delen van de stad, waar met trespa-platen gerenoveerde woningen staan. Om de simpele reden dat men er totaal niet bij betrokken was. Om diezelfde reden heerst er momenteel ook geen juichstemming.