380 flexwoningen voor studenten in de Rotterdamse wijk De Esch

3 April 2024, 17:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Woonstad

Er is veel vraag naar woningen voor studenten in Rotterdam. In de wijk de Esch komt een nieuw gebouw met 380 flexwoningen voor studenten. Woonstad Rotterdam wil daarvoor gaan zorgen, samen met de gemeente en de Rotterdamse onderwijsinstellingen.

Het studentengebouw komt op een ongebruikt stuk grond van de Joodse begraafplaats aan het Toepad. Op dinsdag 2 april werden de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst gezet.
Er is veel vraag naar woningen voor studenten in Rotterdam. Bij Stadswonen, de grootste studentenhuisvester van de stad, stonden eind 2023 bijna 42.000 mensen ingeschreven, 1300 meer dan het jaar ervoor. Stadswonen verhuurt aan studenten van alle soorten onderwijs in Rotterdam, zoals mbo, hbo en universitair. 

Leren en werken combineren
Het nieuwe studentengebouw krijgt zelfstandige studio’s en studie- en ontmoetingsruimtes. De woningen worden duurzaam en energiezuinig. Met een oppervlakte van ongeveer 26 m2 hebben ze een eigen badkamer en keuken. Ook krijgen ze een warmtepomp voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. ‘Met dit initiatief bieden we meer woonruimte aan studenten die hier willen studeren’, zegt Wijnand van den Brin, lid van het college van verschillende Rotterdamse hogescholen en de universiteit. ‘Daarbij combineren we leren én wonen in dit wooncomplex straks op een unieke manier.’ 

De locatie van het nieuwe gebouw kan 30 jaar worden gebruikt, en ligt op 6 minuten fietsen van campus Woudestein van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom. De nieuwe woningen zullen ook beschikbaar zijn voor internationale studenten en statushouders die studeren. Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen: ‘Fijn dat we deze stap samen kunnen zetten. Studentenwoningen zijn enorm hard nodig. Ik ben vooral blij voor alle studenten die op zoek zijn naar een woning, liefst dicht bij hun onderwijsinstelling.’