Minder Rotterdammers in de bijstand; tegen landelijke trend in

10 October 2024, 13:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
PR
Wethouder Tim Versnel.

De gemeente Rotterdam ziet dat steeds meer Rotterdammers vanuit de bijstand aan het werk gaan. De daling in het Rotterdamse bijstandsvolume is tegen de landelijke trend in. Dat blijkt uit de gemeentelijke tertaalcijfers. Het gaat met de stand van vandaag om 32.276 huishoudens in Rotterdam. Dat is tevens het laagste aantal ooit sinds het wordt bijgehouden.

Tegen de landelijke trend
De dalende trend is opmerkelijk, omdat het aantal mensen in de bijstand volgens het CBS[1], na jaren van gestage afname, landelijk juist weer toeneemt. Ook in Rotterdam stagneerde de daling in 2023, maar sindsdien is een scherpe daling ingezet. Niettemin wonen in Rotterdam relatief gezien nog steeds de meeste mensen met een bijstandsuitkering: Ruim 60 per 1 000 inwoners in Rotterdam ontvangen een uitkering. Bij de meeste gemeenten ligt dit cijfer tussen 10 tot 15.

Wethouder Tim Versnel (Werk & Inkomen): “Deze cijfers geven vertrouwen in onze Rotterdamse aanpak. We zien mensen in de bijstand niet als slachtoffers, maar als mensen met kwaliteiten. We helpen ze intensief om daar zelf weer in te geloven en de stap naar werk te zetten. We werken ook nauw samen met Rotterdamse werkgevers, waarvan er steeds meer het grote potentieel van deze groep zien. Het is erg positief dat meer en meer Rotterdammers meewerken aan de stad. En het is voor henzelf geweldig: een baan is een beter inkomen, contact met collega’s en positieve energie. Een baan is het begin van het goede leven. Dat moet in onze stad de norm worden.”

Werkstation op Zuid
De intensieve ondersteuning van werkzoekenden vindt onder meer plaats op het ‘Werkstation op Zuid’. Op het Werkstation worden werkzoekenden intensief ondersteund bij het op orde brengen van de persoonlijke situatie en kunnen ze direct kennismaken met verschillende werkgevers. Het doel is om mensen te helpen zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Na een proeffase wordt de dienstverlening van het Werkstation nu uitgebreid. Behalve Feijenoord, worden nu ook bewoners uit Charlois en, vanaf januari, IJsselmonde op het Werkstation ondersteund. De uitbreiding is een belangrijke stap, omdat 13.000 Rotterdammers op Zuid van een uitkering leven.

Intensieve begeleiding
Wie net een bijstandsuitkering heeft aangevraagd, heeft een grotere kans om weer aan het werk te gaan. Daarom krijgen sinds kort alle nieuwe werkzoekenden de eerste zes maanden een super intensieve begeleiding. Dit betekent dat ze iedere week fysiek afspreken met een werkcoach en daarmee meer persoonlijke aandacht en coaching krijgen bij hun zoektocht. Denk hierbij aan meegaan naar een werkgever voor een sollicitatie of het uitzoeken van opleiding om iemand een kansrijke sector te begeleiden.

Werkgevers
De gemeente ondersteunt naast werkzoekenden, ook ondernemers die anders naar het potentieel op de arbeidsmarkt proberen te kijken. Door middel van bijvoorbeeld het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP). Dit fonds verstrekte het afgelopen jaar aan 18 initiatieven cofinanciering, die goed zijn voor 854 banen en leertrajecten in de cruciale sectoren zoals de techniek, zorg of kinderopvang.