Rotterdams schip gaat op wereldreis met jonge wetenschappers

4 August 2023, 09:28 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Het Rotterdamse schip Oosterschelde vertrekt vrijdag voor een twee jaar durende wereldreis die wetenschapper Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte. Het doel van de reis met het ruim honderd jaar oude schip is om jonge wetenschappers te helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Het schip vertrekt vrijdag om 19.45 uur, na een evenement in het Rotterdamse Maritiem Museum. De driemaster volgt ongeveer dezelfde route die Darwin aflegde in de negentiende eeuw toen hij zijn ontdekkingen deed over de evolutie van mens en dier. Op het schip varen natuuronderzoekers, betalende gasten en bemanningsleden mee die helpen bij het sturen, navigeren en hijsen van de zeilen. De Oosterschelde zal 32 stops maken, verspreid over vier continenten. Haltes zijn onder meer Kaapverdië en Paaseiland. Onderweg komen jonge milieuactivisten en onderzoekers uit verschillende landen aan boord. Zij kunnen elkaar leren kennen en leren over de plaatselijke gebruiken van lokale ngo's en wetenschappers.

De expeditie, genaamd DARWIN200 Global Voyage, is bedacht door Stewart McPherson, een geograaf en bioloog uit het Verenigd Koninkrijk. Het schip de Oosterschelde is in 1917 in Nederland gebouwd.


Door: ANP