Rotterdamse basisscholen begonnen met oude kleding inzamelen

27 March 2023, 15:53 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

10 Rotterdamse bassischolen zamelen vanaf maandag tot en 20 april zoveel mogelijk oude kleding en kapot textiel in tijdens de Textiel Race. De school met de meeste kilo’s textiel gaat op schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg.

Kinderen leren waarom het belangrijk is oud en kapot textiel op een goede manier weg te doen. Door het in de textielbak te gooien, kan kleding een nieuw leven krijgen. Als tweedehands kleding, maar ook om nieuwe dingen van te maken. Kapot textiel worden poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal en ondertapijt voor vloerbedekking. Nog beter is natuurlijk om kapotte kleding te repareren. Of kleding, die al heel lang ongedragen in de kast hangt, te verkopen, ruilen of weg te geven. Ook daar gaan de klassen de komende maand mee aan de slag.

Al vorige week was de aftrap op de Jan Antonie Bijloo school (Prinsenland). Rotterdamse vuilnisvrouw Vivi van Hout vertelde de kinderen hoe Rotterdam textiel inzamelt. Influencer, klimaatactivist en model Kiki Boreel vertelde over het bewust milieuvriendelijke keuzes maken.

De race is een initiatief van Race Against Waste. Link opent een externe pagina in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek terecht komt. Een deel van de kleding wordt verkocht in de kringloopwinkel of gerecycled tot een nieuw product.

Naast de Jan Antonie Bijloo school doen de scholen Koningin Wilhelmina (Crooswijk), Meester Baars (IJsselmonde), CBS Onze Wereld (Het Lage Land), Finlandia (Oud-Mathenesse), OBS Pantarijn en Bloemhof (Feijenoord), De Kleine Prins (Prinsenland), OBS De Vierambacht (Nieuwe Westen), De Provenier (Provenierswijk) en De Kruidenhoek (Ommoord) mee.