De bevolkingssamenstelling van Rotterdam-Zuid verandert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit. In de periode vanaf 2010 tot 2019 is een toename te zien van middengroepen.
Hierdoor wordt een van de doelen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), een meer evenwichtige bevolkingssamenstelling op Zuid, deels bereikt. Het NPRZ is opdrachtgever van het onderzoek.
Eén van de doelstellingen van het landelijke programma is om een meer evenwichtige bevolkingssamenstelling op Rotterdam-Zuid te realiseren. Door een gebrek aan aantrekkelijke woningen vetrekken mensen met hogere inkomens vaker en zijn nieuwkomers van buiten minder geneigd op Zuid gaan wonen.
Socioloog Gijs Custers heeft via een indeling van sociale groepen gekeken naar wie waar woont op Zuid. Deze groepen zijn ingedeeld naar economische kenmerken zoals inkomen en vermogen maar ook naar culturele kenmerken zoals opleiding en participatie. Verder is gekeken naar sociale kenmerken, bijvoorbeeld of mensen een netwerk hebben en sociale steun van hun omgeving ontvangen.
De veranderingen in de bevolkingssamenstelling zijn volgens het onderzoek te verklaren door het stijgende opleidingsniveau in de stad, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zoals meer banen op hoog beroepsniveau, en veranderingen in de woningvoorraad waardoor er minder corporatiebezit is en meer particuliere huur.
Het gezamenlijke aandeel van de vier middengroepen op Zuid neemt ook toe. De middengroepen en de gevestigde bovenlaag in de rest van de stad zijn echter meer gegroeid. Van alle type middengroepen is vooral de ‘culturele middengroep’ gegroeid. Deze groep heeft veel cultureel kapitaal, maar ook bovengemiddeld economisch en sociaal kapitaal. Ook de ‘opkomende middengroep’ is toegenomen. Een deel van deze groep heeft potentie om sociaal te stijgen vanwege hun relatief jonge leeftijd, opleidingsniveau en sociaal kapitaal. Van de lagere groepen groeit het ‘precariaat’ op Zuid (wat erop duidt dat het aandeel kwetsbare bewoners hier tevens toeneemt).
Binnen Rotterdam Zuid zijn er grote verschillen qua bevolking tussen de oeverzijde buurten, de focuswijken en de tuinsteden. In de oeverzijde buurten, langs de Maas, wonen vooral de gevestigde bovenlaag en culturele middengroep. In de focuswijken wonen voornamelijk de opkomende middengroep en het ‘precariaat’.