mainImage

Willem Engel: ik was al gearresteerd bij oproep politie

30 maart 2021, 15:19 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, zegt niet schuldig te zijn aan het negeren van een vordering van de politie tijdens een een demonstratie in Den Haag. Hij zat al in de arrestantenbus toen de politie op de Hofweg de demonstranten vorderde de protestmanifestatie te beëindigen, zei Engel dinsdag bij de politierechter in Den Haag.

"Ik kon geen gehoor geven aan de vordering. Ik hoorde de oproep toen ik al in de arrestantenbus zat, na de aanhouding", aldus Engel (44). De Rotterdamse dansleraar moet zich verantwoorden voor opruiing via Facebook en ook voor het voortzetten van een demonstratie op Het Plein in Den Haag, op 10 oktober vorig jaar, nadat de burgemeester de organisatie al had opgedragen de protestmanifestatie te beëindigen. Zelf spreekt Engel van een "politiek proces". Het is voor het eerst dat Engel voor de politierechter staat als verdachte.

Een andere officiële verdenking tegen Engel luidt dat hij op Facebook zijn achterban heeft opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream op Facebook. "Ja maar dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu hè", zei Engel.

Op de bewuste zaterdagavond waren er zo'n honderd man naar Het Plein gekomen om te protesteren tegen de coronaspoedwet. De demonstranten riepen leuzen als "Wij zijn Nederland" en "Leven in vrijheid’’. Eerder op de avond had de politie de aanwezigen al weggestuurd.

Engel werd om 20.46 uur gearresteerd, maar volgens de officier van justitie was hij met zijn groep al vanaf 19.20 uur gewaarschuwd dat ze niet langer mochten demonstreren. Engel riep toen zijn achterban op Het Plein te verlaten en te gaan lopen. "Door als een groep te blijven bewegen, bleef het een demonstratie tot het moment van aanhouding", zei de officier.

Het klopt volgens justitie dat na de arrestatie van Engel de demonstranten nogmaals zijn opgeroepen hun demonstratie te beëindigen en uiteen te gaan, aldus de officier. "De demonstranten bleven keer op keer de vordering aan hun laars lappen en gingen door met hun demonstratie", zei ze.


Door: ANP | Foto: Jim Friederich