Spartaan Freek van der Lee (84) overleden

7 February 2020, 11:21 uur
Sport
mainImage
Sparta in 1960

Oud-Sparta-verdediger Freek van der Lee is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij speelde van 1957 tot 1963 op Het Kasteel, waar hij twee keer de KNVB-beker won (in 1958 en 1962) en een keer in 1959 het landskampioenschap mocht vieren. Het overlijden is plotseling, want bij de laatste thuiswedstrijd tegen Fortuna was hij nog present en zat hij - zoals gebruikelijk - op de tribunerij met Loes Bosselaar (de weduwe van Tinus Bosselaar), Hans Hazebroek en Piet de Vries. 

Van der Lee speelde in totaal 96 eredivisiewedstrijden voor Sparta, 12 KNVB-bekerwedstrijden en 8 Europacup-wedstrijden. In 1963 vervolgde Freek van der Lee zijn loopbaan bij de tegenstander van aanstaande zondag, ADO Den Haag.

Van der Lee, die zowel als links-, als rechtsback speelde naast Rinus ‘de Rots’ Terlouw, kwam na zijn overgang van Xerxes al snel in het basiselftal onder toenmalig trainer Denis Neville. Meestal als linksback groeide hij uit tot een van de stille steunpilaren van Sparta, dat eerst in 1958 de KNVB-beker won en een jaar later de zesde landstitel veroverde. ''We waren als ploeg echt de top van Nederland,” blikte Van der Lee (van 8 augustus 1935) in 2018 in 'Kasteelkanjers' met gepaste trots terug.

''Hoe dat kwam? Onze kracht was eigenlijk de mix. We hadden van alles wat. Techniek en snelheid, maar net zo goed kracht en hardheid. Iedereen wist ook wat ervan hem werd verlangd, er zat veel vastberadenheid in, we gaven nooit op. En er was heel veel discipline, dankzij Neville, voor wie we allemaal het grootste respect hadden. Over de middenlijn komen? Ik haalde het niet in mijn hoofd, want je wist wat de trainer daarover had gezegd.”

Van der Lee schopte het als Spartaan tot het Nederlands B-elftal, deels omdat de Kasteelclub hem als semi-prof aan een comfortabele (bij)baan had geholpen. ''Toen ik kwam was ik nog loodgieter, maar dat werk bleek al gauw lastig te combineren met het voetballen in de eredivisie. Het liep soms door tot in de avonduren, waardoor voor mij de trainingen in de namiddag een probleem werden. Als oplossing regelde Sparta een functie bij de technische dienst van Ter Meulen, die het leven veel gemakkelijker maakte en me in staat stelde om me om vier uur op Spangen te melden.”

Vrij onverwacht stapt vaste waarde Van der Lee in de zomer van 1963 over naar ADO. De reden: onvrede over de financiële aanbieding die Sparta hem had gedaan. ''Het ging maar om een paar centen, maar die konden er volgens bestuurslid Gé Kleingeld, die over de spelerscontracten ging, kennelijk niet vanaf en wat tekengeld, zoals gebruikelijk was geworden, evenmin. Ik heb me daarom op de transferlijst laten plaatsen, waarna meteen ADO kwam. Daar kreeg ik wel wat ik vroeg plus ook nog een beetje tekengeld,” herinnerde Van der Lee zich moeiteloos.

In het Haagse Zuiderpark stond hij onder supervisie van Ernst Happel nog geregeld zijn mannetje. Totdat de jonge garde zich aandiende in de persoon van Harry Vos en Van der Lee genoegen moest nemen met een rol als wisselspeler.

"Tot op het laatst was Freek van der Lee een graag geziene gast op Het Kasteel, waar hij bij de thuiswedstrijden en officiële evenementen zoals het Rood-Witte Mannen Diner nog vaak aanwezig was", laat Sparta via de clubsite weten.

Komende zondag speelt Sparta met rouwbanden in het thuisduel met ADO Den Haag ter nagedachtenis aan Freek van der Lee, die in de Rotterdamse amateurregio ook nog lange tijd trainer was, onder meer van destijds de hoofdklasser Neptunus. 

Op de foto boven ziet u het Sparta-elftal in 1960, een jaar na het landskampioenschap. Staande v.l.n.r: Wim van der Gijp, Tonny van Ede, Joop Daniëls, Piet de Vries, Tinus Bosselaar. Zittend v.l.n.r.: Jan Villerius, Janny Schilder, Freek van der Lee, Andries van Dijk, Bep Zaal en Hans de Koning (foto Anefo).