Bondscoach Koeman ziet Oranje steeds sterker worden

10 October 2024, 20:29 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Ronald Koeman hoopt dat het Nederlands elftal het goede spel van de vorige interlandperiode tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2) meeneemt naar de uitwedstrijd van vrijdagavond tegen Hongarije in de Nations League. "Ik vond ons toen heel goed spelen", zei hij op een persconferentie in de Puskas Arena van Boedapest. "Er kwamen steeds spelers tussen linies en we creëerden heel veel kansen. Dat heb ik afgelopen week op de training ook weer gezien."

Het Nederlands elftal kan al in de derde groepswedstrijd dicht bij een plaats in de kwartfinales van de Nations League komen. Na een uitzege groeit de voorsprong op Hongarije naar 6 punten, wat in de laatste drie duels lastig in te halen is. Nederland en Duitsland leiden de poule na twee speelronden met 4 punten, terwijl Hongarije en Bosnië en Herzegovina volgen met 1 punt. De beste twee ploegen van de poule scharen zich bij de laatste acht van de vierde editie van het toernooi dat veel oefenduels vervangt.

Oranje is allesbehalve compleet in de hoofdstad van Hongarije en maandag tegen Duitsland in München. Koeman mist Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten, Nathan Aké, Wout Weghorst, Jurriën Timber, Joey Veerman en Jan Paul van Hecke. De bondscoach vindt het nog te vroeg voor een rentree van Memphis Depay en Frenkie de Jong en wil voorlopig verder zonder Marten de Roon en Georginio Wijnaldum.

"Toch is er op heel veel posities nog heel veel concurrentie", zei Koeman, die nog niet wilde zeggen of Brian Brobbey of Joshua Zirkzee als spits aan de aftrap verschijnt. "En andere jongens krijgen nu een kans omdat er geblesseerde spelers zijn. Die willen zich ook laten zien. Ik vind dat we echt veel goede spelers hebben en ook onze invallers kunnen een belangrijke rol vervullen."

Hongarije is de laatste jaren een stuk beter gaan presteren onder de Italiaanse bondscoach Marco Rossi. De verliezend finalist van het WK van 1954 was op de laatste drie EK's van de partij en verraste twee jaar geleden Engeland (0-4) en Duitsland (0-1). "Ze haalden toen bijna de laatste vier van de Nations League, met nagenoeg dezelfde spelers als nu", zei Koeman. "Ik weet niet hoe het komt dat ze nu even minder presteren."

Hongarije verloor vorige maand van Duitsland (5-0) en speelde gelijk tegen Bosnië en Herzegovina (0-0). "We moeten even afwachten hoe ze tegen ons gaan spelen", zei Koeman. "Het wordt leuk als ze net als tegen Duitsland heel veel druk gaan zetten. Maar wie weet vangen ze ons wel op. En dan moeten we geduldig zijn."

 


Door: ANP