Afgeroomd Jong Sparta komt te kort

2 February 2019, 19:53 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks


Waar Jong Sparta in de voorgaande jaren een slechte seizoenstart liet volgen door een sterke eindfase, daar lijkt zich dit het seizoen het omgekeerde te voltrekken. Een goed begin wordt gevolgd door een wel erg sterke terugval. De laatste overwinning dateert van half november van het vorig jaar bij FC Lienden, waarna slechts gelijke spelen en nederlagen volgden. Zoals zaterdag tegen GVVV, dat met 2-3 de baas bleef op Het Kasteel.


Niet eens zo opmerkelijk overigens, omdat Jong Sparta in de loop van dit seizoen nogal is afgeroomd. Eerder al werden Deroy Duarte en Halil Dervisoglu overgeheveld naar het eerste elftal, raakten Suently Alberto en Bradley Martis geblesseerd en vervolgens werden Ilias Alhaft, Stijn Spierings en Thomas Verhaar van de hand gedaan. Daarbij moesten tegen GVVV de (min of meer) geroutineerde Youri de Winter en topscorer Gianni dos Santos op de bank beginnen en kwam de voorheen zo vaak uitblinkende Ayoub Boukhari nooit in zijn spel. Slechts de komst van linksback Lassana Faye (ex-Vitesse) stond daar tegenover.


Niet dat Jong Sparta daardoor bij voorbaat kansloos was tegen GVVV, maar het aantal kansen dat de ploeg in de eerste helft creëerde , was zelfs in een houtzagerij op de vingers van een hand te tellen, terwijl de eerste echte kans voor GVVV halverwege de eerste helft prompt werd ingekopt door Soufiane Laghmouchi (0-1).


Met Mohammed Tahiri en Abdulsamed Abdullahi voor Jaimy Brute en Ayoub Boukhari hoopte trainer Jeroen Rijsdijk op meer aanvullende impulsen en meer kracht op het middenveld. Al na vier minuten na rust leek het tij inderdaad te keren, toen Youssef El Kachati op aangeven van de technisch zeer bekwame Bradly van Hoeven van dichtbij 1-1 vond. Jong Sparta had in die fase zelfs het betere van het spel, maar Ragnar Ache was enkele malen ongelukkig met zijn kopballen en Van Hoeven raakte ook nog eens de paal.


Dat deed GVVV beter. Na bijna een uur vond Jeremy de Graaf de 1-2 in de verre hoek en even later mikte invaller Sherwin Grot de 1-3 binnen. Op de valreep kon invaller Gianni dos Santos een voorzet van Youssef el Kachati nog tot 2-3 verlengen.


Jong Sparta, dat Jong Vitesse en Jong Almere onder zich dient te houden om niet te degraderen, heeft nog vier punten voorsprong (en een wedstrijd minder gespeeld) op Jong Vitesse. Jong Sparta zal derhalve nog de nodige punten moeten sprokkelen om beide ploegen onder zich te houden.


Opstelling Jong Sparta: Fabrie, Schippers, Bouwense, Luydens, Faye (71. Dos Santos); Brute (46. Tahiri), Mijnans, Boukhari (46. Abdullahi); Van Hoeven, Ache, El Kachati.