Geen degradatie voor Jong Sparta

21 May 2019, 12:58 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad

Sparta heeft van de KNVB de bevestiging gekregen dat door het terugtreden van Jong Vitesse uit de voetbalpiramide het belofteteam ook volgend seizoen in de tweede divisie zal mogen uitkomen.

De voetbalbond had besloten dat er volgend seizoen slechts plaats was voor twee in plaats van drie belofteteams in de competitie. Dat leverde vervolgens een competitie in de competitie op, waarin Almere City al is gedegradeerd. Maar omdat Jong Volendam op titelkoers ligt in de derde divisie zou er nog een belofteteam moeten degraderen. Dat is momenteel Jong Sparta. Maar nu Vitesse de piramide uitstapt, blijft die aftocht de Rotterdammers bespaard.

Vitesse haalt zijn belofteteam na drie seizoenen uit de voetbalpiramide en zal vanaf komend seizoen weer in de jeugdcompetitie uitkomen. Volgens technisch-directeur Mo Allach is de beslissing gestoeld op zowel sportieve als financiële gronden. De Arnhemmers mogen sinds dit seizoen alleen maar spelers onder de 23 jaar mee laten spelen, waardoor reserves van het eerste elftal buiten de boot vallen. "Daardoor is het minder aantrekkelijk geworden om deel te nemen aan de voetbalpiramide en wordt het steeds lastiger om spelers van het eerste elftal speeltijd te bieden bij Jong Vitesse", laat Allach weten. "We zitten in een fase waarin we als club financieel beter in balans moeten komen. Een belofteteam in de voetbalpiramide brengt aanzienlijk meer kosten met zich mee", vervolgt Allach.

De regels omtrent promotie en degradatie zijn ook vreemd. Een Jong-team kan wel degraderen uit de tweede divisie, maar niet promoveren naar de eerste divisie. De Arnhemse club wil dat laatste in het kader van de opleiding van toptalent juist graag. Maar ook hier geldt een uitzondering in de Nederlandse voetbalpiramide. Uiteindelijk genieten Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht nu een beschermde status. Zij hebben hun belofteteams in de eerste divisie. Vrezen voor degradatie hoeft niet.

Jong Sparta, dat tiende staat, speelt zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen. Op Het Kasteel is het jubilerende De Treffers de tegenstander. Het duel tegen de binnenkort 100-jarige amateurvereniging wordt om 13:00 uur gespeeld indien Sparta de finale van de nacompetitie haalt. Indien het eerste elftal zaterdag niet thuis speelt, dan zal het duel Jong Sparta – De Treffers om 15.30 uur aanvangen.